Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Contactloos doneren met nieuwe collectebus

Collectanten kunnen voortaan niet meer worden afgescheept met de smoes dat de bewoner geen contant geld in huis heeft. Een groep van 21 goede doelen investeert gezamenlijk in vijfhonderd collectebussen met ingebouwde pinautomaat, waarmee contactloos kan worden betaald.

Vanaf september gaan meer dan 15.000 collectanten van verschillende goede doelen met de nieuwe collectebus op pad. Het apparaat gaat met ingang van 3 september in voorlopig vijftig gemeenten contactloos doneren mogelijk maken, al kan er ook nog ouderwets geld in worden gestopt. De goede doelen willen daarmee de wijze van collecteren moderniseren, aldus een woordvoerder van I Care Producties (ICP), betrokken bij de introductie, in de Telegraaf.

Geen munten
Bijna driekwart van de huishoudens ervaart de collectant als positief, maar gelijktijdig merken de goede doelen dat veel mensen tegenwoordig geen kleingeld meer in huis hebben. Contactloos betalen wordt immers steeds populairder. In 2014 waren er nog maar 8,3 miljoen contactloze transacties en in 2016 steeg dit aantal al tot 630 miljoen. In de eerste zeven maanden van dit jaar waren we daar met 679 miljoen alweer royaal overheen. Ook het aantal pinbetalingen groeit; het afgelopen jaar waren er in Nederland voor het eerst zelfs meer pinbetalingen dan contante betalingen.

De collectebussen rouleren voortaan tussen de goede doelen, zodat de samenwerkende organisaties kosten kunnen besparen. Volgens de goede doelen staan veiligheid en anonimiteit voorop bij deze nieuwe vorm van collecteren. De collectebus kan alleen worden ingezet door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) erkende goede doelen, zodat deze niet in verkeerde handen kan vallen. Onder meer KWF Kankerbestrijding en de Nierstichting, het Diabetesfonds, Amnesty International en Jantje Beton doen aan het project mee.

Presentatie
De nieuwe collectebus werd 31 augustus in het Olympisch Stadion gepresenteerd door onder andere de BN’ers Ruud Feltkamp, Loretta Schrijver, John Jones, en sporters zoals Maarten Tjallingii, Kees Jan van der Klooster en Fleur Jong.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles