Consument nog kritisch over selfiepay
— 7 maart 2016Selfiepay, betalen door middel van gezichtsherkenning, is één van de alternatieve betaalmethoden die nog vol in ontwikkeling is. MasterCard liet vorige week weten – samen met betalingsprovider ICS – selfiepay voor eind 2017 te willen introduceren. Maar zit ons land eigenlijk wel te wachten op deze manier van betalen?
Lees ook: Mastercard introduceert selfiepay
Nederland lijkt nog wat kritisch, meldt BNR. Alhoewel uit een test van Mastercard blijkt dat negen op de tien respondenten enthousiast is, wijst een straatvraag van BNR anders uit.
Grote angst voor misbruik
Ondanks dat je dankzij selfiepay je portemonnee thuis kunt laten, vinden de meeste respondenten het risico dat er misbruik van de betaalmethode gemaakt wordt te groot. “Ik heb ook foto’s op Facebook staan. Daarmee kan een crimineel dan toch ook gewoon namens mij betalen?” luidt één van de reacties op straat. Een ander zegt: “Daar voel ik niks voor. Ik heb nu een Nokia en die bevalt goed. Dan zou ik dus weer gedwongen worden een nieuwe, slimmere telefoon aan te schaffen?” Een derde vindt het idee van ‘selfiepaying’ aardig, maar wil dan wel zeker weten dat zijn telefoon goed beveiligd is.
Hoe werkt het eigenlijk?
Om gebruik te kunnen maken van deze biometrische technologie, heb je een speciale app op je smartphone nodig. Na het downloaden van de app, kun je gebruik maken van de nieuwe betaalmethode. Je kiest voor identificatie met vingerafdruk of gezichtsherkenning. Bij gezichtsherkenning wordt er een video gemaakt van je gezicht. Vervolgens wordt het beeldmateriaal opgeslagen op de smartphone zelf. De gebruikers moeten met hun ogen knipperen, om fraude te voorkomen (er kan misbruik van gemaakt worden door een foto voor het beeldscherm te houden).
Er is gekozen voor het maken van een video, in plaats van een foto, omdat er bij het tonen van een video vanaf een scherm altijd een reflectie zichtbaar is van het display van de telefoon. De verwachting is dat deze nieuwe betaalmethode het aantal fraudegevallen fors zal terugbrengen.
Wat vind jij van deze nieuwe manier van betalen?