Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Comeback van de bitcoin?

De bitcoingekte is terug. Waar een bitcoin in augustus nog geen 200 dollar waard was, is het betaalmiddel woensdag naar een waarde van maar liefst 500 dollar gestegen. De waarde van de digitale valuta is in korte tijd dus meer dan verdubbeld. Hoe komt het dat de bitcoin ineens zoveel waard is?         

Binnen- en buitenlandse mediaschrijven de laatste dagen over de bitcoin. En dat is niet voor niks, want de koers van het betaalmiddel is enorm gestegen. De bitcoin is in een dag (woensdag) zelfs 20 procent meer waard geworden. Deskundigen buigen zich over dit fenomeen en iedereen heeft er zijn of haar verklaring voor. Het probleem: de kopers van de bitcoin zijn anoniem, dus zeker weten waar de bitcoingekte vandaan komt doen we niet. FinanceInnovation zet de mogelijkheden op een rijtje.

Chinese crisis
De meest waarschijnlijke oorzaak, is de vraag naar bitcoins vanuit China. Dat schrijft Quartz, een Amerikaanse nieuwswebsite. Zij beweren dat er meer vraag is naar bitcoins doordat deze week de Yuan, het Chinese betaalmiddel, is gedevalueerd. Dat is niet zo’n gekke gedachte. Via de bitcoin is het namelijk gemakkelijk om een yuan in te wisselen voor een andere valuta. Eerder stelde de bank Goldman Sachs dat 80 procent van de bitcoins wordt gebruikt door de Chinese bevolking.

Doordat China momenteel in een crisis verkeert, is het nog aannemelijker dat de waardestijging hieraan ligt. Tijdens de crisis in Griekenland steeg de vraag (en de waarde) naar bitcoins ook heel snel.

Financiële mogelijkheden
Een andere oorzaak zou de vergrote interesse van banken in Blockchain kunnen zijn. Paul Buitink vertelde aan MarketUpdate dat de huidige populariteit van de bitcoin volgens hem ligt aan de interesse van banken in de financiële mogelijkheden van het systeem achter de bitcoin: Blockchain. Ook De Financiele Telegraaf (DFT) schreef dat analisten erop wijzen dat de bitcoin meer en meer geaccepteerd wordt. Dit komt doordatt meer mensen ervan overtuigd zijn dat Blockchain een verandering teweeg kan brengen in het betalingsverkeer.

Andere oorzaken
En dan zijn er nog andere mogelijke oorzaken waar door de media over geschreven wordt. Zo schrijft Das Kapital dat de gunstige belastingomstandigheden bijdragen aan de stijgende waarde van de bitcoin.

Maar niet iedereen is het eens met bovenstaande beweringen. Durk Veenstra, RTL Z-beurscommentator, heeft zijn twijfels. Hij zegt dat de koersstijging niks te maken heeft met China, belastingen of Blockchain. De koersstijging heeft volgens hem alleen te maken met speculatie.

Over de schrijver

Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles