Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Column: Laat dat geld niet liggen

Wanneer jongeren achttien worden verandert er een hoop. Niet alleen krijgen ze te maken met allerlei toeslagen en aanvragen die ze moeten doen, maar ook moet er bijvoorbeeld een zorgverzekering afgesloten worden. Uit een onderzoek van UnitedConsumers blijkt dat een kwart van de 200.000 jongeren hun zorgverzekering niet aanpassen wanneer zij achttien worden. Jongeren laten hier vaak geld liggen, geld waar ze vast wel een betere bestemming voor hebben. Op de een of andere manier lukt het verzekeraar dus niet voldoende om jongeren aan te spreken en te overtuigen. Terwijl het toch vooral jongeren zijn, die elke week weer in een lege portemonnee kijken.

Jongeren en financiën
Eerder deze week bracht het Nibud het bericht naar buiten dat bijna 20 procent van de 18- t/m 24-jarigen een schuld heeft. Veel van hen hebben een schuld bij de zorgverzekeraar of de Belastingdienst. Het is niet niks voor iemand die net 18 wordt. Vaak moet er een heleboel geregeld worden, iets waar je als net 18-jarige behoorlijk van kan schrikken. De net verworven emotionele vrijheid, verdwijnt gelijk met het eerste regelwerk en maakt plaats voor een gevoelsmatige zware last. Volgens het Nibud zou dit op te lossen moeten zijn met een goede financiële opvoeding, het liefst op de cruciale leeftijdsgrens tussen de 15 en 17 jaar. Bij mij roept dit alleen maar meer vraagtekens op. Is het niet meer een idee om jongeren rustig te laten wennen aan financiële zelfstandigheid, door het stap voor stap te doen? 20% van de jongeren heeft een schuld van 2.500 euro of zelfs meer. Reden genoeg lijkt me. De eerste jaren van je leven beginnen met een relatief hoge schuld kan voor niemand fijn zijn.

Besparen
Wat jongeren niet weten is dat zij vaak kunnen besparen op verschillende dingen. Zo kunnen zij al op een zorgverzekering honderden euro’s per jaar besparen door de juiste verzekeraar en het voor hen geschikte pakket te kiezen. Ook laten ze vaak veel geld liggen bij onder andere de Belastingdienst of hun telefoonmaatschappij.
Maar misschien wordt het ook voor mij toch maar eens tijd om mijn zorgverzekering eens te bekijken, ik geloof dat deze ook sinds mijn 18e niet meer veranderd is.

Natasha Nicolai, redacteur / content marketeer

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles