Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

China verdringt VK als #2 fintech-land

Niet het Verenigd Koninkrijk, maar China is het grootste fintech-land na de Verenigde Staten. Welke rol gaat China in de ontwikkeling van fintech spelen en welke potentie heeft de Chinese markt?

Lees ook: Londen is dé fintech-hoofdstad, voorlopig

Het Verenigd Koninkrijk telt (na de VS) het meeste aan fintech gerelateerde investeringen en is goed voor 72 van de wereldwijd 860 fintech-investeringen. Echter: het absolute bedrag aan investeringen in fintech lag het afgelopen jaar in China hoger dan in het Verenigd Koninkrijk: bijna 2 miljard (China) versus nog geen miljard dollar (UK). Dat blijkt uit cijfers van Innovate Finance.

‘Wij van WC Eend’
Londen in het specifiek en het Verenigd Koninkrijk in het algemeen hebben een imago opgebouwd als de meest ideale fintech-omgeving. Door de vele investeringen in fintech vanuit de overheid en de flexibele regelgeving, zou Londen volgens Alicia Navarro, CEO van Skimlinks, ook buiten Europa de lijst aanvoeren: “Londen is niet alleen het financiële centrum op Europees gebied, maar ook op internationaal niveau. Het zit hier niet alleen vol met talent, maar ook met potentiële klanten. De Engelse hoofdstad is daarbij een betere basis voor reizen naar de VS dan andere Europese steden.”

Het gebeurt vaker dat Londen uitgeroepen wordt tot fintech-epicentrum. Ook wij doen een duit in dat zakje. Daarbij heeft fintech-Londen zijn PR prima op orde. DasKapital verwijst naar dit rapport van EY, dat in opdracht van het Britse ministerie van financiën is opgesteld, waarin geconcludeerd wordt dat het Verenigd Koninkrijk eigenlijk het beste fintech-land is.

De grootste investeringen, zo blijkt nu, worden echter een flink eind oostwaarts gedaan. Wat betekent de (grote) rol van China op de ontwikkeling van fintech?

Lees ook: Groeit Amsterdam uit tot fintech-hoofdstad?

Chinese overheid en jongeren niet gek op fintech
Afgelopen jaar deed Kapronasia een onderzoek onder 1000 Chinese jongeren naar hun standpunt over (nieuwe vormen) van bankieren. Wat bleek? Hoewel jongeren de voorkeur geven aan Alipay (de mobiele betaaldienst van Alibaba, goed voor 80 procent van de mobiele betalingen), geeft 60 procent van de ondervraagde jongeren aan tevreden te zijn met hun huidige bank. Dat verklaart waarom de digitale banken in China minder snel lijken te groeien.

Niet alleen de jonge gebruikers van bankdiensten, maar ook de Chinese wetgever geeft gemixte signalen af. De overheid schippert tussen enerzijds het erkennen van het belang van innovatie en vernieuwing, en anderzijds het bewaken van de stabiliteit. P2P-lending innovaties lijken op steun van de wetgever te kunnen rekenen, in tegenstelling tot innovaties die betrekking hebben op digitaal betalen.

Forbes betoogt dan ook dat niet het Westen de toekomst van fintech zal schrijven, maar China. “Drie bedrijven, 1,5 miljard inwoners en de Chinese wetgevers zullen de wereldwijde handel, de handelsmechaniek en het aangezicht van banken voorgoed veranderen.”

Over de schrijver

Aaron Mirck

Aaron MIrck is gek op nieuwe technologieën, omdat hij gelooft dat techniek de democratie sterker kan maken.

Related Articles