China onderstreept status als fintech-epicentrum
— 4 januari 2017Chinese staats- en private bedrijven kondigen aan 1,44 miljard dollar te investeren in fusies en overnames in de fintech-sector. Hiermee neemt China nog meer afstand van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten op dit gebied.
De investering krijgt gestalte in een fonds met de weinig inspiratievolle naam ‘Asia FinTech Merger and Acquisition Fund of Funds.’ De middelen moeten ingezet worden voor investeringen in big data, blockchaintechnologie en mobiel bankieren.
China ijvert op fintechgebied
In november deed China nog een investering van 10 miljard euro in de fintechsector om projecten te financieren in Centraal- en Oost-Europa. Daarmee oversteeg het afgelopen jaar al Noord-Amerika en Europa. In maart 2016 was China nog de nummer twee op het gebied van investeringen in de fintechsector en wist de VS de koppositie te behouden. Sinds 2010 verdubbelt jaarlijks het bedrag aan investeringen in fintech, waarmee duidelijk wordt dat het land van de rijzende zon inmiddels niet meer te achterhalen is.
Chinese overheid en jongeren niet gek op fintech
Vorig jaar deed Kapronasia een onderzoek onder 1000 Chinese jongeren naar hun standpunt over (nieuwe vormen) van bankieren. Wat bleek? Hoewel jongeren de voorkeur geven aan Alipay (de mobiele betaaldienst van Alibaba, goed voor 80 procent van de mobiele betalingen), geeft 60 procent van de ondervraagde jongeren aan tevreden te zijn met hun huidige bank. Dat verklaart waarom de digitale banken in China minder snel lijken te groeien.
Niet alleen de jonge gebruikers van bankdiensten, maar ook de Chinese wetgever geeft gemengde signalen af. De overheid schippert tussen enerzijds het erkennen van het belang van innovatie en vernieuwing, en anderzijds het bewaken van de stabiliteit. P2P-lending innovaties lijken op steun van de wetgever te kunnen rekenen, in tegenstelling tot innovaties die betrekking hebben op digitaal betalen.