Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert
Onguard

“De CFO is over tien jaar niets meer dan een algoritme”

Tijdens de Onguard Academy van 20 maart sprak o.a. futurist Richard van Hooijdonk over de toekomst van finance. In een samenleving die zich technologisch snel ontwikkeld, zal ook de rol van de CFO flink veranderen, zo is de verwachting.

Weinig dingen zullen de aankomende jaren vaststaan, behalve de factor ‘verandering’: die zal continu aanwezig zijn. Tijdens Onguard Academy, een evenement georganiseerd door fintech-bedrijf Onguard (order to cash solution), werd duidelijk dat ook de finance-sector nog veel veranderingen zal ondergaan. In dat opzicht staan we pas aan de vooravond van verdere grote transities.

Natuurlijk hebben er al grote technologische ontwikkelingen plaatsgevonden, zoals de opkomst van blockchain (Onguard onderzocht recentelijk hoe de financiële sector deze ontwikkeling oppakt) en Internet of Things (IoT). Waar hoofdzakelijk de grote instellingen nog de dienst uitmaken binnen de finance, zullen ook zij na verloop van tijd niet meer zonder startups kunnen voortbestaan.

In open-source netwerken zullen bedrijven onderling met elkaar moeten communiceren om het voortbestaan veilig te stellen. “Antwoorden op vragen krijgen we dus niet meer per se vanuit de eigen organisatie, maar eerder vanuit het ecosysteem dat bedrijven met elkaar vormen”, aldus Bert van der Zwan, CEO van Onguard. Op deze manier worden de grote én kleine bedrijven gedwongen om samen te werken, om zo de klant te bedienen. “Want dáár draait het om: de klant bedienen. Mee kunnen veranderen en flexibel zijn is daarom van levensbelang voor een bedrijf”, volgens Els Van der Leeuwen en Rogier van Velden (Aon), die ook spraken op het evenement.

CFO moet meebewegen

Finance professionals moeten ook met de technologische ontwikkelingen meebewegen om toekomstbestendig te zijn. De hoeveelheid data zal verder groeien, waardoor financiële situaties steeds beter voorspeld kunnen worden. Een financieel dienstverlener hoeft in de toekomst dus niet meer verschillende scenario’s helemaal uit te tekenen voor de klant, maar kan dermate goed voorspellen dat één gedegen analyse al volstaat. “Deze voorspellende rol is weggelegd voor de CFO”, aldus Van Hooijdonk.

Door de ontvangen data in verschillende scenario’s te gieten en te vergelijken, kunnen trends tijdig door de CFO worden ontdekt, waar de eigen instelling vervolgens beleid op kan vormen. “Maar voor mensen is dit vergelijken bijna onmogelijk”, volgens Van Hooijdonk. “De verwachting is dat de CFO over ruim tien jaar niet meer is dan een algoritme.” Het takenpakket van de financial zal in de toekomst voornamelijk bestaan uit het sturen van organisaties, aan de hand van deze algoritmes en de vergelijkingen die daaruit voortkomen.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles