Centrale banken maken financiële systeem duurzamer
— 15 december 2017Acht centrale banken en toezichthouders, waaronder De Nederlandsche Bank (DNB), gaan een samenwerkingsverband aan om het financiële systeem duurzamer te maken.
“Financiering van de overgang naar een groene en koolstofarme economie en bevordering van het milieu door duurzame groei is één van de grootste uitdagingen van onze tijd”, geven de centrale banken aan in een verklaring. Naast DNB doen centrale banken en toezichthouders uit Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Mexico, Singapore en Zweden mee aan het initiatief.
De groep gaat (op vrijwillige basis) bijdragen aan het versterken van de inspanningen die nodig zijn om de klimaatdoelen van Parijs te halen. De banken en toezichthouders willen de rol van het financiële systeem bij de beheersing van klimaatrisico’s vergroten en waar mogelijk belemmeringen voor groene investeringen wegnemen. Als onderdeel van het initiatief organiseert DNB samen met de Franse en de Britse centrale bank op 6 april 2018 een congres voor internationale toezichthouders in Amsterdam.
Gevolgen voor iedereen
Financiële instellingen moeten steeds meer rekening houden met de gevolgen van een veranderend klimaat en de overgang naar een koolstofneutrale economie, zei de Nederlandse centrale bank al in oktober. Een rapport van bankanalisten over veranderingen in de frequentie van extreme weersomstandigheden en stijgende zeespiegels heeft aangetoond dat de impact op het vermogen van financiële instellingen via verschillende indirecte kanalen zal worden gevoeld. Nederlandse verzekeraars zullen bijvoorbeeld te maken krijgen met meer claims als gevolg van klimaatgerelateerde schade. Naast het opnemen van klimaatgerelateerde risico’s in zijn rol als toezichthouder, zei de centrale bank dat het een klimaatgerelateerde stresstest uitvoert bij schadeverzekeraars en werkt aan een stresstest voor overgangsrisico’s.