Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

BUX brengt app voor (ver)kopen aandelen zonder transactiekosten

Het Nederlandse fintechbedrijf BUX hoopt met een aandelen-app die de transactiekosten tot nul reduceert, een doelgroep te bereiken die, ondanks dat ze in het bezit zijn van een smartphone, vooralsnog onbereikbaar blijkt.

BUX heeft zich ten tijde van de oprichting ten doel gesteld om beleggen voor iedereen toegankelijk te maken. We spraken ruim twee jaar geleden nog met oprichter Nick Bortot over het ‘hoe’ en ‘waarom’ van BUX. Naast het feit dat BUX het uitvoeren van aandelentransacties wil vergemakkelijken, biedt het fintechbedrijf ook de nodige achtergrondinformatie om geïnformeerd te kunnen beleggen. Hiermee wordt de drempel om te gaan beleggen al fors verlaagd: in juli 2016 had BUX al 500.000 gebruikers, zo gaf het bedrijf zelf aan.

Nu maakt BUX bekend nóg een hindernis uit de weg te willen helpen: de transactiekosten die bij beleggen komen kijken. Dit wordt niet geïntegreerd binnen de eerste BUX-app, die al sinds 2014 actief is en zich focust op contracts-for-difference (cfd’s), maar wordt in een nieuwe app gegoten. Een applicatie die luistert naar de naam Stock.

Transactiekosten beleggen

Bij beleggen komen kosten kijken. Het kopen van Nederlandse aandelen kost bij de grootbanken 4 tot 5 euro, plus een klein deel van de transactiewaarde (0,04% tot 0,05%). Online brokers zijn al een stuk goedkoper. Zo rekent DeGiro 2 euro per aandeel, plus 0,038% van de transactiewaarde. Een heel verschil, maar ook deze (minimale) kosten kunnen een drempel opwerpen voor mensen die erover nadenken om te gaan beleggen.

Met Stock wil BUX dit broker problem oplossen. Stock wordt volledig mobiel en lanceert allereerst in Nederland en Duitsland, alvorens de app in de rest van Europa beschikbaar is. Nieuw is dit idee niet. In Nederland probeerden eerder al partijen als Trading212 (Bulgarije) en iDealing (Groot-Brittannië) voet aan de grond te krijgen. Zonder succes. In Amerika is Robinhood daarentegen een grote speler, maar tegelijkertijd is het bedrijf allesbehalve controversieel, sinds Bloomberg het verdienmodel van het bedrijf aan de kaak stelde. Robinhood zou bijna de helft van diens inkomen genereren door te handelen met flitshandelaren (een eveneens vrije controversiële werkwijze op Wall Street).

BUX waagt de stap en weet zich gesteund door het gegeven dat zwarte cijfers nog niet noodzakelijk zijn. Vorig jaar haalde het bedrijf nog 10,6 miljoen euro aan groeigeld op.

Een eerste lancering, in Nederland en Duitsland dus, staat gepland voor het eerste kwartaal van 2019.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles