Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Btw over bitcoins mogelijk van de baan

In transacties waarbij met Bitcoin betaald wordt, zal de transactie waarschijnlijk niet onder de omzetbelasting vallen (btw). Dat zei ambtenaar Jacob Kamminga van het Ministerie van Financiën tijdens een debat op de Vrije Universiteit Amsterdam over bitcoins. Hoewel de uitspraak van Kamminga geen officieel standpunt is van het ministerie van Financiën, zou dit toch op korte termijn goed nieuws kunnen betekenen voor gebruikers van Bitcoin.

Wanneer er btw over de Bitcoin betaald moet worden, moet iedereen die een bitcoin wisselt of iets met Bitcoin betaalt hierover ook btw betalen. Dit zou voor de belastingdienst extra tijd kosten. Wanneer iemand regelmatig bitcoins wisselt of ermee betaalt, is deze persoon in de ogen van de belastingdienst een btw-ondernemer. Btw-ondernemers moeten verplicht aangifte doen, maar tegelijkertijd mogen zij ook weer kosten aftrekken.  Dit brengt extra administratieve rompslomp met zich mee, waardoor de belastingdienst extra werk heeft.

Goed nieuws voor Bitcoin-gebruikers
Volgens fiscalist Roger van den Berg van Baker & McKenzie zou dit goed nieuws zijn voor Bitcoin-gebruikers, zo stelt hij in De Telegraaf. “Zo heb je niet dat als je bijvoorbeeld een Bitcoin koopt die 400 euro waard is, je 454 euro moet afrekenen omdat er btw over wordt geheven.” Van de Berg noemt de voorstellen een hele elegante en vooral praktische oplossing. “Dit is een voorlopige uitkomst, maar ligt al wel een tipje van de sluier op van wat de belastingdienst uiteindelijk met Bitcoins wil.”

Vrijstellingen
Hoe de eventuele regeling voor professionele Bitcoin-handelaren gaat werken is nog niet duidelijk. Maar ook hier zou aan vrijstellingen kunnen worden gedacht. Dit zou betekenen dat beurzen, handelsplaatsen en professionele daghandelaren die gevestigd zijn in Nederland, geen btw hoeven te betalen over de Bitcoins die zij verhandelen. Eerder schaften het Verenigd Koninkrijk en Finland de btw op transacties met Bitcoins al af. Op Europees niveau is er echter nog geen consensus tussen de lidstaten over het Europees beleid over Bitcoins bereikt. Volgens Jelmer Baukema, advocaat financieel recht, in het bijzonder gespecialiseerd in FinTech bij Van Doorne, is het een afweging die landen moeten maken. “Bepaalde landen die wel een btw-heffing over Bitcoins invoeren, zien daar de Bitcoin-industrie verdwijnen naar landen die geen btw afdracht vragen.”

Bitcoin is geen geld
Minister Dijsselbloem van Financiën liet vorig jaar weten dat Bitcoin geen geld is in de zin van de Wet op het financieel toezicht en dat de virtuele munt niet is onderworpen aan financieel toezicht. Volgens Baukema zal het regelgevend kader rond Bitcoins in de toekomst mogelijk gaan veranderen, “Er zal in ieder geval een besluit komen of Bitcoin-dienstverlening een btw-plichtige dienst is. Ook verwacht ik dat bepaalde bitcoin-ondernemingen, die actief zijn op het snijvlak van reguliere valuta en bitcoin (bijvoorbeeld bitcoin-handelaren) in de toekomst onder de reikwijdte van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme gaan vallen. Hierdoor moeten deze ondernemingen onder andere hun klanten identificeren voorafgaand aan het verlenen van diensten.”

Bron foto: Forbes.com

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles