Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Brussel wil Europese fintech-vergunning

Alle nieuwkomers in de financiële sector moeten, als het aan de Europese Commissie ligt, met één vergunning toegang krijgen tot alle Europese lidstaten. Dat meldt het FD afgelopen week. Hiermee zet Brussel een stap richting het realiseren van de Kapitaalmarkten Unie. Consumenten binnen de Europese Unie profiteren hierdoor van grensoverschrijdende financiële diensten. 

Europa achterop
De verwachting is dat het nieuwe vergunningenbeleid, oftewel passporting, leidt tot meer concurrentie, meer bureaucratie en voor bedrijven meer financieringsmogelijkheden. Ook voor spaarders en investeerders moeten nieuwe mogelijkheden komen en de kapitaalmarkt moet robuuster worden. Met deze maatregelen probeert fintechrapporteur en initiatiefnemer Cora van Nieuwenhuizen (VVD) een inhaalslag te bewerkstelligen op de Verenigde Staten en Azië. “Fintech heeft de toekomst en Europa loopt achterop”, meent Van Nieuwenhuizen. Het verminderen van de afhankelijkheid van bankkrediet is een van de punten van het voorstel, wat een uitgelezen kans vormt voor nieuwe alternatieve financiers.

‘Bankenvergunning-light’
Don Ginsel van Holland Fintech vindt het opmerkelijk dat Brussel de toevoeging fintech gebruikt bij de presentatie van de plannen. “In Europa hebben we wel bankvergunningen, vergunningen voor bemiddelaars of verzekeraars, maar helemaal geen fintech-vergunning”, aldus Ginsel. Waar de Europese commissie op doelt is de sterk gereguleerde ‘bankvergunning-light’. Nederland doet ervaring op onder andere met deze proeftuin om te experimenteren.

Europa neemt met dit voorstel verder afstand van het Verenigd Koninkrijk, dat tot nu toe de fintechhoofdstad van Europa was. Eind 2017 wordt een besluit verwacht over dit dossier.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles