Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Broedplaats voor fintech-startups in Amsterdam

Mediaonderneming The Next Web start in samenwerking met Google, ABN Amro, Booking.com en KPMG een nieuw bedrijfsverzamelgebouw in het hartje van Amsterdam. Dit gebouw, genaamd ‘X’, zal plaats bieden aan community van snelgroeiende startende ondernemers, waaronder fintech-startups.

In de lente van 2016 opent X haar deuren voor startende ondernemers. Het gebouw ligt voor de Bloemenmarkt in het centrum van Amsterdam. Het pand is ooit gebouwd door de Spaarbank voor de stad Amsterdam, heeft plek voor zesduizend vierkante meter kantoor, horeca en heeft genoeg ruimte voor events. De initiatiefnemers hopen op een dagelijkse in- en uitloop van investeerders, ondernemers en adviseurs.

Samenwerking
ABN Amro is alspartner betrokken bij de start van het project. “We zijn er van overtuigd dat de samenwerking met andere partners en startups – fintech in het bijzonder – zal resulteren in innovatieve oplossingen voor onze maatschappij en ook voor onze klanten”, aldus Frank Verkerk, Chief Digital Officer bij ABN Amro. De bank gelooft in de combinatie van kennis en expertise van een traditionele bank en het ‘doordenken’ van fintechers: “Een win-win, omdat zij ons op hun beurt inzicht geven in potentiële kansen voor investeringen in fintech-producten en services.”

Samenwerking in het verzamelgebouw is heel belangrijk. Er zijn verschillende partners aangesloten vanwege hun kennis en netwerk. Booking.com is ‘global partner’. Ook KPMG is nauw betrokken en opent haar innovation lab in X. KPMG wil met dit lab startende ondernemers verbinden met haar klanten. “In dat lab zullen we onder andere zorg dragen voor co-creatie tussen innovatieve startups en onze corporate clients”, aldus Edo Roos Lindgreen, Head of Innovation bij KPMG.

Amsterdam
Volgens CEO en co-founder van The Next Web (TNW) Boris Veldhuijzen van Zanten is de broedplaats een belangrijke plek voor startende ondernemers in de Nederlandse hoofdstad: “Amsterdam wordt een steeds prominentere stad in Europa voor innovatie en ondernemerschap. Wij stijgen ieder jaar verder in de ranglijsten als broedplaats voor talent en ideale plek voor startups en scale-ups.” TNW is onder meer bekend door de gelijknamige internationale technologieconferentie die eens per jaar op het Westergasterrein plaatsvindt. Daarnaast is TNW initiatiefnemer van thenextweb.com (een van de grotere technlogieweblogs in de wereld).

Volgens Veldhuijzen van Zanten is het van belang dat partners zich op één aspect te focussen om als Amsterdam nummer 1 van Europa te worden: “Dat is onze community. Wij zijn Amsterdammers. We leven hier niet alleen, ons hoofdkantoor zit in Amsterdam en onze wereldwijd bekende conferentie wordt hier ook gehouden.” De bekendheid die het bedrijf van de conferentie heeft, is doorgezet in het verzamelgebouw: “We willen de sfeer die we weten te creëren tijdens onze conferenties doorzetten naar een locatie die 365 dagen per jaar ruimte biedt om elkaar te ontmoeten of samen te werken.”

Over de schrijver

Meike Storck

Schrijft graag over innovatieve startups die de financiële wereld op de kop willen zetten. Daarnaast ook geïnteresseerd in wat er in de het buitenland speelt in de financiële sector.

Related Articles