Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

BNP Paribas Asset Management en Caple verstrekken eerste mkb-lening in Nederland

BNP Paribas Asset Management en strategisch partner Caple hebben een achtjarige blanco lening van € 700.000 afgesloten voor Elmet B.V. uit Papendrecht, in West-Nederland.

Elmet is een gespecialiseerde groothandel in elektrische componenten voor sectoren zoals offshore marine, petrochemie en infrastructuur. De lening zorgt voor een consolidatie van de aandeelhoudersstructuur en maakt toekomstige groei van het bedrijf mogelijk.

De lening is verstrekt via BNP Paribas Asset Management (BNPP AM)’s alternatieve mkb-financieringsplatform dat nauw samenwerkt met partners zoals Caple. Het platform voltooide mei vorig jaar haar eerste transactie in het Verenigd Koninkrijk en de lening aan Elmet is de eerste in Nederland, een belangrijke markt naast het Verenigd Koninkrijk. Het is BNPP AM’s doel jaarlijks 1 miljard aan directe kredieten te verlenen aan het Europese mkb.

Caple, de internationale mkb-specialist voor alternatieve kredieten, heeft tot nu toe ongeveer tien miljoen pond aan deals gesloten in het Verenigd Koninkrijk. Met een sterke pijplijn aan financieringen verwacht Caple hierop voort te bouwen in 2019, zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Nederland.

Elmet

Kees Kooiman, Managing Director bij Elmet: “In samenwerking met onze adviseurs kon Caple snel de financiering realiseren die nodig was voor onze aandelentransactie en voor de groei van onze organisatie. Als we een zakelijke lening hadden aangevraagd bij een traditionele financieringsinstelling, zou de financiering van deze transactie moeilijker zijn geweest en hadden wij als bedrijf minder flexibiliteit gekregen.”

BNP

“De manier waarop het Europese mkb zijn financiering aantrekt, is aan het veranderen. Hierdoor ontstaan er mogelijkheden voor niet-traditionele geldverstrekkers zoals wij. Via ons alternatieve mkb-financieringsplatform bieden wij een vorm van financiering die sneller en flexibeler is dan de traditionelere vormen. We zijn erg ambitieus op dit gebied en de lening aan Elmet is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van het platform in continentaal Europa”, aldus Stéphane Blanchoz, hoofd van de afdeling Alternatieve mkb-financiering bij BNP Paribas Asset Management.

Caple 

Michiel Slinkert, oprichter en Managing Partner bij Caple, reageert op het nieuws: “Net als in Groot-Brittannië zoeken Nederlandse mkb’ers steeds vaker naar alternatieve geldverstrekkers voor ongedekte langetermijnkredieten om hun groei te financieren. Dit leidt tot een sterke vraag en een groeiende transactiepijplijn. We zijn er heel blij mee dat we, door middel van ons strategische partnerschap met BNP Paribas Asset Management, Elmet hebben kunnen helpen. Deze lening maakt toekomstige groei met een consolidatie van de aandelenstructuur mogelijk. Iets wat vaak niet het geval is bij reguliere leningen.”

Elmet werd geadviseerd door Financieringsgilde Adviesgroep, die in deze transactie als financieel/schuldadviseur voor het bedrijf optrad. Financieringsgilde Adviesgroep is lid van het partnernetwerk van Caple in Nederland.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles