Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Blockchain ook ingezet voor energiesector

Meerdere energiehandelaren en banken zijn bezig met het opzetten van een handelsplatform met behulp van blockchaintechnologie. Shell, BP, Gunvor, ABN Amro, ING en SocGen zijn de grote namen gelinkt aan de aankondiging van het platform.

Het gebruik van blockchaintechnologie als online database zal de afhankelijkheid van banken verkleinen. De toepassing moet het mogelijk maken om complexe informatiestromen op een eenvoudiger en dus efficiëntere manier af te handelen. ‘Simpel gezegd is het een soort digitaal grootboek, waar alle partijen die in de keten bij de handelsstroom betrokken zijn, hun informatie op kunnen plaatsen en vanaf kunnen halen’, aldus een woordvoerder van ABN Amro in het Financieele Dagblad. Om het platform mogelijk te maken wordt er een zelfstandige onderneming opgezet, waar behalve eerdergenoemde bedrijven ook Statoil, Koch Supply & Trading, en Mercuria aan zullen bijdragen.

Testfase

Het plan komt niet geheel uit de lucht vallen. Eerder dit jaar heeft ING samen met Franse bank Sociéte Générale en energiehandelaar Mercuria het idee getest. Tijdens het verschepen van Afrikaanse ruwe olie naar China bleek de test succesvol. Een woordvoerder van ING: “De tijd die de banken nodig hadden om hun rol te vervullen ging van 3 uur naar 25 minuten en de efficiency voor de handelaar ging met 33% omhoog. Dit heeft ertoe geleid dat er animo was onder partijen die zich nu in dit consortium hebben gevormd om dit verder te onderzoeken”. Het platform moet eind volgend jaar van start gaan.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!