Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Blockchain heeft nog een wereld om te winnen

Pic: James Stell

Deze maand was het tijd voor het Nationaal Blockchain Debat 2019, in het Auditorium van Het Financieele Dagblad. Een deskundig panel ging anderhalf uur lang in op prikkelende stellingen, met als opvallendste uitkomst: blockchain wordt dan wel door velen omarmd, maar het komt nog lang niet in de buurt van de impact van het wereldwijde web.

Blockchain: ook op Finance Innovation hebben we er al veelvuldig aandacht aan besteed. Aan de negatieve impact op het milieu, maar ook concrete toepassingen van de technologie zijn de afgelopen jaren voorbijgekomen. Op 14 mei was het tijd voor het Nationaal Blockchain Debat, in het auditorium van Het Financieele Dagblad. Onder leiding van Serge Wallagh, opleidingsmanager ICT bij de Hogeschool Utrecht, kwamen zes stellingen voorbij. Het panel, bestaande uit zes deskundigen, mocht hierop reageren. We nemen verschillende besproken proposities door.

Blockchain is de grootste digitale innovatie sinds het world wide web

Wat direct opvalt, is de stilte vanuit de zaal, wanneer de opinie van de toehoorders wordt gevraagd. Praktisch niemand is het eens met deze stelling. “Hoewel veel mensen beweren dat blockchain inderdaad een gigantische innovatie is, zie je dat veel bedrijven ermee aan de slag gaan, maar dat ze plat op hun neus gaan”, neemt Wim Kweekel, bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) het woord. “Artificial Intelligence wordt door veel meer sectoren als levensvatbaar gezien.” Vincent Hoek, die als IT-architect werkzaam is voor het Rijk, ziet wel de mogelijkheden van blockchain, maar niet voor álles. “De vraag moet duidelijk zijn, dan kan blockchain binnen specifieke toepassingen heel erg nuttig zijn.”

Echte toepassingen moeten nog worden verzonnen

In de ogen van Javad van Landewijk, oprichter van blockchain-startup Qnext, is dé blockchain-toepassing er al. “De blockchain zelf!” Wat er, aan de hand van deze ontwikkeling nog meer mogelijk is: daar moeten we nog achter zien te komen. René Mathijsse, die namens NOREA, Beroepsorganisatie van IT-auditors, aan de discussie deelneemt, geeft aan dat de focus moet verschuiven. “Er is al veel aandacht besteed aan de technische onderdelen van blockchain, maar wat dit organisatorisch allemaal betekent, moet nog gevormd gaan worden.” Hij verwacht daarom dat het volwaardig toepassen van de blockchaintechnologie nog lang gaat duren.

Nationaal Blockchain Debat. Fotograaf: James Stell

Negatieve aspecten vertekenen het beeld rondom blockchain

Datacenters zijn druk met het efficiënter maken van hun business, maar inderdaad: het laten functioneren van de blockchain en het minen kosten nog steeds ontzettend veel stroom. Dit heeft zo zijn impact, maar hoe men uiteindelijk écht naar de technologie kijkt, wordt gevormd door het nut. Iets wat nutteloos is, mag niet zo’n significante voetafdruk hebben, maar iets wat aantoonbaar toegevoegde waarde heeft, wordt langs een andere lat gelegd. “Een beetje zoals de mobieltjes”, legt Mathijsse uit. “Die vond men in eerste instantie ook useless.” Het beeld rond blockchain zal ook gaan verschuiven, daar is het panel het over eens.

Nederland moet een gidsland zijn.

De Dutch Blockchain Coalition, een samenwerkingsverband tussen de overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven, toont aan dat men in Nederland druk met blockchain bezig is. Jacques Hankoop, die deze 14 mei namens de Nederlandse Vereniging van Beëdigde Informaticadeskundigen (NVBI) aanwezig is, vindt dat Nederland keuzes moet maken. “We zijn een mainport, we zijn geen land met het formaat van China. Dat moeten we ook niet willen zijn: we zijn een land waar goederen doorheen vervoerd worden!” Een gidsland zijn, is dus misschien té ambitieus, maar Van Landewijk ziet wel veel kansen in “een rol als datahaven”.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles