Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

‘Blockchain gevaarlijk voor bedrijf als Swift’

Alhoewel blockchain vooral wordt gezien als positieve ontwikkeling in de financiële sector, is het niet voor iedereen een uitkomst. Met name het bestaansrecht van transactiedienst Swift komt ermee in gevaar, zo blijkt uit onderzoek van Credit Suisse.

Daar waar bitcoin door banken vooral als kansrijke nichespeler wordt gezien, vormt het een bedreiging voor een partij als Swift, dat meer dan elfduizend financiële instellingen met elkaar verbindt. Dat is maandag te lezen in het FD.

Gevoelig voor cyberaanvallen
Het rapport ‘Bitcoin: The Trust Disrupter’ omschrijft de dienst als traag, duur en ouderwets. Zo is het door gebrek aan innovatie gevoelig voor cyberaanvallen. Swift werd daar al doelwit van toen criminelen het bedrijf tijdens een aanval op de Bangladesh Bank gebruikten bij het stelen van 81 miljoen dollar.

Waardevolle aanvulling
‘Bij Swift kan een internationale betaling dagen duren en meer dan tien procent van de totale transactiesom kosten’,  zo is te lezen in het rapport. ‘De Visa’s en Mastercards van deze wereld hoeven zich géén zorgen te maken over nieuwe transactiedatabases op basis van blockchain.’ Ook voor de beurshandel is blockchain een waardevolle aanvulling, zo blijkt uit het onderzoek. ‘Het kan de veiligheid van beurstransacties vergroten.’

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles