Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Blijft blockchain het eeuwige talent?

Blockchain heeft de potentie om in de toekomst het standaard betalingssysteem te worden. Wanneer blockchain zich blijft ontwikkelen zullen notarissen en banken overbodig worden, de dagelijkse mandarijn kan tot de herkomst getraceerd worden en de Bitcoin zal het meest gangbare betaalmiddel worden. Is dit optimistische toekomstmuziek of neigt het naar een onrealistisch vooruitzicht?

 

Openbaar en decentraal

Blockchain bestaat uit blocks die decentraal georganiseerd zijn. Verschillende servers van waar ook ter wereld houden het openbare register of grootboek bij. De verbinding tussen de opeenvolgende blocks wordt gemaakt door middel van een hash, die een verwijzing geeft naar het vorige block waaraan het gekoppeld is. Door gebruik te maken van miners worden deze verbindingen gecontroleerd en berekend. Als verschillende servers de hash goedgekeurd hebben, kan de nieuwe transactie zijn doorgang vinden.

 

Snelheid te laag

De snelheid van transactiecontrole ligt voor veel branches te laag. Om een betaling te doen, moet van meerdere servers toestemming komen, waardoor de overdracht van geld in de retail kan oplopen tot twintig minuten. Omdat het op de beurs vaak gaat om milliseconden, lijkt blockchain een onwerkbare manier van handelen bij aandelenspeculatie. Wanneer het gebruik van blockchain groeit tot meerdere miljoenen gebruikers zal de snelheid verder afnemen. Voor de massamarkt lijkt blockchain daarom niet geschikt.

 

Geen veiligheidsgarantie

Blockchain bestaat uit codes die door software gecontroleerd worden. Dat de codes die op dit moment geschreven worden te kraken zijn, blijkt uit de recente aanvallen op de Ethereum blockchain. Het vertrouwen in de blockchain heeft hierdoor een flinke deuk opgelopen. De onveiligheid van sleutels bij bitcoin wordt beschreven in het voorgaande artikel ‘Bitcoins alleen nog maar veilig achter 60 centimeter dik staal’. De toekomst zal uitwijzen in hoeverre de blockchain een standaard wordt in het alledaagse leven.

 

De toekomst

Elke innovatie heeft in de beginjaren met kinderziektes te maken die in de loop van de tijd worden hersteld. De belangrijkste tekortkomingen zijn op dit moment het ontbreken van veiligheidsgaranties en een trage transactiecontrole. In de toekomst zal blockchain voornamelijk op deze gebieden verbeterd moeten worden om zo de potentie die het op dit moment heeft, waar te kunnen maken.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles