Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Bitcoins alleen nog maar veilig achter 60 centimeter dik staal

In 2014 werd de Japanse Bitcoinsbeurs Mt. Gox voor 460 miljoen dollar aan bitcoins bestolen tijdens een cyberaanval. Sindsdien neemt het aantal ‘cyberkraken’ stormachtig toe.

In de afgelopen maand werd er tijdens twee afzonderlijke cyberaanvallen nogmaals 40 miljoen dollar aan virtuele munten buitgemaakt. Deze recente inbraken hebben het vertrouwen in zogenoemde cryptomunten flink aangetast. Om deze stijging de kop in te drukken, wijken steeds meer handelaren in virtueel geld uit naar ouderwetse ‘offline’ maatregelen voor de beveiliging van hun kapitaal.

Offline oplossingen
Bitcoins en andere cryptomunten bestaan alleen digitaal en kunnen hierdoor niet in een oude sok of onder het matras bewaard worden. Virtuele valuta bestaan uitsluitend online en de gebruiker kan er alleen gebruik van maken wanneer hij of zij beschikt over de correcte ‘sleutel’. Deze sleutel komt meestal in de vorm van een wachtwoord, opgeslagen in een digitale portemonnee. Deze portemonnees worden echter steeds vaker het doelwit van cyberaanvallen. Handelaren in digitale valuta gaan hierdoor vaker over op het offline opslaan van hun wachtwoord, op bijvoorbeeld een usb-stick of zelfs uitgeschreven op papier.

Bergkluizen
Maar waar laat je als bitcoin-eigenaar deze offline documenten? Hier komen de Zwitserse banken tegenwoordig weer in beeld. Bij bitcoinopslagbedrijf Xapo is het bijvoorbeeld mogelijk deze offline wachtwoorden op te slaan in ouderwetse ondergrondse kluizen, die 24 uur per dag beveiligd worden door zowel mensen als machines. Op de website van Xapo staat beschreven dat een van deze kluizen zich bevindt in een militaire bunker, achter 60 centimeter dik staal, diep verborgen onder de Zwitserse Alpen.

Meer regelgeving
Voor de wereld van bitcoins en andere digitale munten is dit de zoveelste beweging in het afgelopen jaar richting de normale bankenwereld. Eerder werd al bekend dat beursgangen van cryptomunten, zogenaamde ICO’s, onder het toezicht op ‘gewone’ financiële markten vallen. Dit neemt voor investeerders een groot deel van de aantrekkelijkheid van zulke beursgangen weg, aangezien de uitgevers van deze aandelen verplicht zijn zich te registreren en aan allerlei criteria moeten voldoen.

Onzekere toekomst
Bovenstaande ontwikkelingen moeten uiteindelijk voor meer veiligheid in de markt voor digitale valuta zorgen, waardoor bitcoin-handelaren hun vermogen niet meer onder een berg, achter 60 centimeter staal hoeven te stallen. Dit zal echter ten koste gaan van de winstgevendheid van bitcoins en andere cryptomunten, voor velen wel de hoofdreden om ermee te beginnen.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles