Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Schaarse bitcoin zorgt in 2016 voor prijspiek

2016 kan wel eens uitgroeien tot het jaar waarin de prijs van de bitcoin opnieuw piekt. Niet door gebeurtenissen in de diepe krochten van het web, maar simpelweg door de langzamere groei in het geldaanbod en de vergrote vraag naar bitcoins.

Met de digitale munt is het mogelijk om geld te verplaatsen zonder dat er centrale autoriteiten of beveiliging voor nodig zijn. Ondanks dat sommige trendwatchers de betaalmethode verdedigen als ‘het geld van te toekomst’, wordt bitcoin vaak verworpen als een valuta dat veel te vluchtig en te abstract is om in te investeren.

Systematische halvering
Toen de virtuele munt in 2008 werd uitgevonden, was het programma van de bitcoin zo ontworpen dat de beloning van ‘bitcoin mining’ elke vier jaar zou worden gehalveerd. Bitcoins worden gewonnen door computers die mathematische puzzels oplossen, welk telkens nieuwe bitcoins opleveren. De volgende keer dat de halvering plaats zou vinden, is in 2016. Dat zou kunnen betekenen dat de vraag naar de valuta komend jaar extra gaat groeien.

Een samenspel van factoren
Een andere oorzaak van de groei van de prijs van de valuta zal te vinden zijn in de grotere vraag van de consumenten. Daniel Masters is co-founder van Global Advisors: een grote bitcoin-hedgefund. Hij zegt dat meerdere factoren bijdragen aan een hogere vraag. Dit zijn onder anderen een grotere maatschappelijke acceptatie van bitcoin-betalingen, meer interesse in de valuta, investeringen in de achterliggende blockchain-technologie en een zwakkere Chinese munt. Ook onlangs droeg een devaluerende yuan al bij aan een plotselinge koersstijging van bitcoin.

Over de schrijver

Avatar foto
Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles