Bitcoin zet de wereld op z’n kop
— 13 november 2014Volgens de Franse bank BNP Paribas zou Bitcoin de financiële markt over niet al te lange tijd flink op z’n kop kunnen zetten. De verwachting dat Bitcoin de nieuwe technologie wordt die de markt leidt en daarmee de gevestigde financiële systemen verandert begint een steeds minder vreemde gedachte te worden. Dit blijkt uit een analyse van BNP Paribas over de impact van de Bitcoin. In het huisblad van BNP Paribas, gepubliceerd op Finextra.com, geeft de researchanalist Johan Palychata van Securities Services voorbeelden waarom Bitcoin de hele financiële wereld wel eens zou kunnen veranderen.
Bitcoin als betalingsmiddel
Volgens Palachaty zal Bitcoin eerst veel gebruikt worden voor betalingen voor B2C en P2Ptransacties.
Bitcoin kenmerkt zich door een langzame opkomst van een nieuw systeem, hierdoor wordt ook een breder gebruik van crypto-valuta mogelijk. Dit is al aan de gang, steeds meer vermogende bedrijven investeren in start-ups om het mysterie rond het gebruik van Bitcoin te ontrafelen. De gedachte hierachter is om het gebruik van Bitcoins zo meer alledaags te maken en hierdoor dus ook meer te integreren in het dagelijks betaalverkeer.
Karsten Nilsen van CleverCoin, een handelsplatform voor Bitcoins, ziet een snelle groei in Bitcoin als online betaalmiddel. ” Vooral populair is dit in landen waar bijvoorbeeld de meeste mensen creditcards gebruiken, een duur betaalmiddel met commissies vaak tussen de 3% en 5%. Niet voor niets was Dell in Amerika één van de eerste die multinationals bitcoins accepteerde. Met de kleine marges van Dell maakt de besparing van 3% tot 5% op betalingen gigantisch veel uit. Het aantal (online) merchants dat Bitcoin accepteert is afgelopen jaar meer dan verdubbelt. Ik hoop dat bedrijven een deel van de besparing door Bitcoin uiteindelijk gaan doorberekenen als korting voor de consument. Zo worden Bitcoins voor iedereen interessanter” aldus Nilsen.
Vervanging bestaande betalingssystemen
Palychata denkt nog een stap verder, door een toekomst te beschrijven waarin bedrijven Bitcoins gebruiken voor betalingen in plaats van de al bestaande betalingssystemen. Volgens Palychata onderscheidt Bitcoin zich doordat Bitcoin altijd operationeel is. Ongeacht tijdzones of dag- en nachtritme. Ook zijn de transacties onherroepbaar en goedkoop. En misschien nog wel het belangrijkste, de valuta van de Bitcoin is vergelijkbaar met het ‘natuurlijke’ geld van de centrale bank. Hoe snel deze verandering zal gaan ligt volgens Nilsen aan het land in kwestie ” In Nederland zijn betalingen gelukkig erg goedkoop en zal dit nog wel een even duren. In Argentinië met de zwakke Peso zie je nu al dat steeds meer mensen Bitcoins gebruiken voor dagelijkse betalingen. Ook in bijvoorbeeld in een groot gedeelte van Afrika waar het meest populaire betaalmiddel M-PESA commissies tussen de 1% en 15% rekent, zal Bitcoin waarschijnlijk snel een opmars maken.”
Bitcoinkapitaal
Ook kan de Bitcoin Blockchain voor een gedecentraliseerde infrastructuur dienen voor de uitgifte en het onderhoud van effecten. Volgens Palychata zouden deze initiatieven het eerst een beroep doen op hen die al bezig zijn met geld inzamelen, zoals door middel van crowdfunding. Maar, volgens Palychata zijn we niet ver verwijderd van de dag wanneer een bedrijf Bitcoins als een deel van het kapitaal ziet en dit ook in de financiële balans opneemt.
Door het wereldwijde netwerk dat open is voor iedereen, kan het Bitcoinprotocol gebruikt worden om een platform van de grootste kapitaalfondsen worden. Het platform kan voor een kostenvermindering van het platform zorgen en een verhoogde investeringssnelheid. Hierdoor kan de concurrentiepositie van de fondsen verbeteren met behulp van Bitcoins. Ondertussen kunnen beleggers investeren in het veilig opzetten van hun eigen peer-to-peer-netwerken zonder tussenpersoon. Palychata: “Investeringsfondsen hebben een goede kans om de eerste groep bankiers te worden die gebruik maken van Bitcoin, waardoor een gestandaardiseerd platform opgezet kan worden voor het internationaal distribueren van kapitaal.”
Uiteindelijk kunnen volgens Palychata de verschillende technologieën rond Bitcoin de financiële wereld veranderen doordat banken minder, of misschien wel op de lange termijn niet meer nodig zijn. Transacties die nu nog complex genoemd zouden worden, kunnen straks makkelijk uitgevoerd worden. Ook Nilsen beaamt dat de banken een grote concurrent hebben aan de bitcoin. ”Met Bitcoin kan je direct betalen zonder tussenkomst van banken. Je hebt voor minder zaken een bank nodig. Banken zullen komende tijd flink moeten innoveren om te zorgen dat ze ondanks deze grote veranderingen van toegevoegde waarde blijven. Banken die achterblijven kunnen het zomaar eens heel zwaar krijgen.”
Bron foto: Forbes.com