Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Bitcoin is nu 93 keer doodverklaard

Op de website Bitcoin Obituaries (bitcoin overlijdensberichten) wordt bijgehouden hoe vaak de bitcoin dood is verklaard. Hieronder een overzicht van de meest opvallende statistieken van de doodverklaringen van de bitcoin.

Bitcoin Obituaries is onderdeel van 99bitcoins, dat claimt bitcoins in begrijpelijk Engels te vertalen.

Onder meer The Guardian, Washington Post en Vice hebben de bitcoin het afgelopen half jaar afgeschreven. Alleen al in dit (nog korte) jaar zou de bitcoin zes keer ten dode opgeschreven zijn.

Sterke groei van het aantal bitcoin-doodverklaringen
De bitcoin wordt steeds vaker doodverklaard. Waar de crypto-valuta in 2010 slechts één en in 2011 zes keer ten dode is opgeschreven, werd het einde van de bitcoin vorig jaar maar liefst 39 keer aangekondigd. Grofweg lijkt het aantal maal dat de bitcoin per jaar doodverklaard wordt met zo’n 50 procent toe te nemen.

Opvallend is dat in 2012 slechts één overlijdensbericht over de bitcoin geplaatst is. Wired scheef dat “de bitcoin, op het hoogtepunt van zijn populariteit, gezien werd als een levensvatbaar alternatieve valuta in het internettijdperk, een monetair systeem dat ontworpen is om diefstal en criminalisering tegen te gaan. Toen kwam de malware, de zwarte markt en ambigue wetgeving en The Man. Nu kan je het niet eens gebruiken om Facebook-aandelen te kopen.”

Eerste en (nog lang niet) laatste overlijdensbericht
“In de natuur zijn reeksen van positieve feedback dodelijk; het enige wat de bitcoin zo lang overeind hield, was het gegeven dat het zo nieuw is.” Dat stelt een redacteur van The Underground Economist in december 2010, in het artikel “Why Bitcoin can’t be a currency”. De bitcoin was toen 23 dollarcent waard. “Of de bitcoin blijft een nieuwigheidje voor altijd, of het zal sneller verdwijnen dan je voor mogelijk houdt”, besluit The Underground Economist.

“We weten dat de bitcoin op zichzelf een complete failure is; het demonstreert de basisregel van programmeren en software: alles dat geprogrammeerd is, kan gehacked worden”, aldus Willem Buiter, Citi’s chief economist en voormalig lid van de Bank of England’s rate-setting committee. “Niets is dus compleet veilig”, stelde Buiter op 21 januari jongstleden in The Financial Times in het artikel “Debates on Blockchain Eclipse Talk of Basel III at Davos.” De bitcoin was, in plaats van 23 dollarcent, inmiddels een slordige 400 dollar waard.

 

Over de schrijver

Avatar foto
Aaron Mirck

Aaron MIrck is gek op nieuwe technologieën, omdat hij gelooft dat techniek de democratie sterker kan maken.

Related Articles