Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

“Bitcoin is meer dan slechts een betaalmiddel”

De bitcoin rukt langzaam op. Inmiddels kunnen klanten er behalve online ook in fysieke winkels mee betalen. Het aantal toepassingen neemt toe en de effecten ervan zijn enorm. Met twee experts blikken we vooruit. Hoe ziet de wereld er dankzij bitcoin straks uit?

Misschien kent u hem nog: Martijn Wismeijer, de man die twee NFC-chips in zijn handen liet implanteren. Maar hij doet veel meer dan dat. Zo is Wismeijer een van de oprichters van MrBitcoin en werkt hij als bitcoinconsultant. Ook Aaron van Wirdum van Coincourant is geen onbekende in de wereld van de bitcoin. Van Wirdum, van huis uit journalist, richtte de Coincourant op naar aanleiding van zijn ergernis over de in zijn ogen onjuiste informatie over de bitcoin.

Dag notaris
De wereld over een paar jaar? Wismeijer schetst een beeld waarbij de bitcoin andere diensten vervangt. “Een notaris bijvoorbeeld, die zou overbodig kunnen worden als je de bitcointechnologie zou gebruiken. Een testament stel je op bij de notaris om dit zwart op wit vast te leggen. Met technologie die op bitcoin is geïnspireerd, is precies te zien wanneer de laatste wijzigingen zijn geweest en door wie. Hierdoor is het gemakkelijk te verifiëren of er nog aan gesleuteld is.” Doordat bitcoins niet fysiek van eigenaar veranderen, maar er gebruik wordt gemaakt van de Blockchain, valt er altijd te achterhalen wie de vorige eigenaar is. De mythe dat criminelen graag bitcoins gebruiken, wordt daarmee ontkracht. Een crimineel zal niet snel een betaalmiddel gebruiken dat zo traceerbaar is.

Verdeling van de macht
Voor Van Wirdum is het met name interessant hoe het systeem achter de bitcoin is vormgegeven. “Wanneer je bezig bent met het maken van een systeem, dan krijg je politiek. De manier waarop beslissingen genomen worden, vind ik ontzettend interessant. Bij bitcoins zie je de opbouw van een systeem en de beslissingen die genomen worden.”
Bitcoins dragen ook bij aan een open internet. Op dit moment beheersen enkele internetgiganten het internet. Daar lijkt de bitcoin verandering in te brengen, omdat het zorgt voor een decentralisatie van de macht. Door de bitcointechnologie ligt de macht namelijk niet meer bij één persoon, maar bij alle gebruikers ervan.

Hyperinflatie
De afgelopen eeuw, maar ook sinds dit millennium, hebben we wereldwijd meerdere hyperinflaties meegemaakt. Vaak een gevolg van overheden die geld bijdrukken om hun schulden te betalen. In het bitcointijdperk behoren hyperinflaties tot het verleden. Wismeijer: “Met de bitcoin kunnen overheden die hun schulden niet meer kunnen betalen, deze truc niet meer toepassen. Bitcoin gaat namelijk maar tot 21 miljoen, waardoor er niet meer bijgemaakt kan worden. Overheden die bang zijn om de macht kwijt te raken, zullen bitcoins daarom waarschijnlijk gaan verbieden.”

Aanjager
Wismeijer is ervan overtuigd dat het systeem achter bitcoin de wereld gaat veranderen. Niet alleen in het Westen, maar ook in mindere rijke werelddelen. Want hoewel het voor de meeste inwoners van westerse landen bijna ondenkbaar is, zijn er ook relatief veel landen waar inwoners geen bankrekening hebben. Dit kan komen doordat zij ver van een stad wonen en geen tot weinig communicatiemiddelen hebben of niet voldoende financiële middelen hebben om een bankrekening te betalen. “Voor die landen kan de bitcoin een heel goed alternatief zijn, omdat een transactie in principe gratis is.”

Tagged with:

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles