Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Bitcoin en crowdfunding stimuleren p2p-economie

Bitcoin en crowdfunding zijn serieuze trends in het FinTech-landschap. Zowel bitcoin als crowdfunding zetten het gangbare monetaire systeem op zijn kop. Daarnaast passen de ideeën van bitcoin en crowdfunding ook goed bij die van de peer-to-peer-economie, waar zakendoen gebeurt tussen twee individuen, zonder tussenkomst van bedrijven en intermediairs.

Het sterke debuut van crowdfundingsplatform LendingClub op de New York Stock Exchange (NYSE) bewijst dat crowdfunding al deel uitmaakt van het monetaire systeem. Het Zweedse bitcoin-platform Safello dat onlangs is gelanceerd, laat nog eens het belang van bitcoin zien. Dat schrijft Holland FinTech op zijn website. Daarbij komt dat bitcoin en crowdfunding niet alleen relevant zijn op het gebied van technologie-gedreven innovaties die de financiële industrie op zijn kop zetten. De concepten passen ook goed bij peer-to-peer-economie (p2p-economie) initiatieven zoals Uber en Airbnb.

P2p-economie
De basis van al deze nieuwe trends op het gebied van p2p-economie is het zogenaamde ‘smart coding’. Deze technologie maakt het mogelijk om vraag en aanbod bij elkaar te brengen op het niveau van twee individuen. In de p2p-economie zijn instituties en intermediairs niet nodig. De digitale wereld maakt op deze manier hiërarchische organisaties overbodig. Die zijn alleen maar duur en kosten extra tijd in vergelijking met online alternatieven. Een opvallende verschuiving vindt ook plaats op het gebied van eigendom bij het zakendoen. Uber – inmiddels het grootste taxibedrijf ter wereld – bezit geen vervoersmiddelen. En Airbnb – ’s werelds grootste bemiddelaar in accommodaties – bezit geen vastgoed.

Toekomstscenario’s
De innovaties rondom bitcoin en crowdfunding vormen een uitdaging voor zowel financiële instituties als overheidsinstellingen. Stel je voor dat je bitcoins verdient door je appartement te verhuren via Airbnb en deze bitcoins investeert in een crowdfundingproject. Dit toekomstbeeld is dichterbij dan je denkt. Kijk maar naar Adyen – de marktleider in wereldwijde transacties – dat net een overeenkomst heeft gesloten met Bitpay. Bitpay is een elektronisch transactiesysteem voor de bitcoin-valuta. Dit partnerschap maakt het voor de 3500 bedrijven die klant zijn bij Adyen mogelijk om bitcoins te accepteren. En dan hebben we het nog niet eens over de klanten van Airbnb en Spotify…

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles