Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Big data-samenwerking tussen Huawei en Groningen

Huawei en het UMC Groningen gaan samenwerken op het gebied van Cloud Services en big data-analyse. Het UMCG wil de data gebruiken om inzicht te krijgen in de oorzaken van gezondheidsproblemen. Dit is de eerste keer dat een Nederlandse ziekenhuis met big data gaat werken.

Door de uitstroom van jongeren in Groningen, begint vergrijzing een steeds groter probleem te worden. Het UMCG is het een na grootste medische centrum in Nederland en ook heeft het een groot verzorgingsgebied van 3,5 miljoen klanten. Deze twee eigenschappen maken het medisch centrum een interessante partner is voor Huawei, die op zoek is naar partners om samen mee te werken op het gebied van big data acquisitie en analyse.

Big data voor zorgverleners
Het was al bekend dat big data kans biedt voor banken en andere financiële partijen. Er werd ook al gesuggereerd dat zorgverleners goed uit de voeten zouden kunnen met big data, onder meer om zoveel mogelijk dossiers te kunnen digitaliseren en de communicatie gemakkelijker te laten verlopen. Het UMCG is het eerste medische centrum in Nederland dat van plan is om te gaan werken met big data.

Verbinding huisarts-ziekenhuis
Sinds januari dit jaar beschikt het medisch centrum over het meest duurzame datacentrum van Nederland. Dit maakt de samenwerking tussen de partijen gemakkelijk. Daarnaast kan de zorg voor patiënten worden verbeterd door de exploitatie van de cloud en de big data-analyses. Door middel van big data kan de verbinding tussen huisarts en ziekenhuis worden geautomatiseerd, waardoor het een sneller en functioneler systeem kan worden.

Digitalisering
De afgelopen jaren zijn meer dan 75.000 mensen gevolgd en zijn hun dossiers al digitaal gemaakt. Dit is een functionele manier om inzicht te krijgen in de oorzaken van gezondheidsproblemen. Het feit dat de vergrijzing in Groningen toeneemt, levert interessante data op om de levensverwachting van voornamelijk ouderen te verbeteren.

De vele Engelstalige studenten en het grote aantal Chinese studenten in Groningen maken de samenwerking gesmeerd. Daarnaast verwachten beide partijen dat patiënten en studenten beiden baat gaan hebben bij dit lange termijn concept.

Over de schrijver

Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles