Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Biesheuvel start ondernemersbank

Voormalig MKB Nederland voorzitter Hans Biesheuvel lanceert een nieuwe bank voor ondernemers. ‘De Nieuwe Ondernemersbank’ richt zich op ondernemers die er niet in slagen een lening te verkrijgen bij bestaande banken.

In Nederland hebben steeds meer bedrijven, met name mkb’ers, moeite met het aanvragen van krediet bij de bank. Speciaal voor deze bedrijven heeft Hans Biesheuvel, voormalig voorzitter van MKB Nederland en oprichter van belangenbehartiger ONL, de Nieuwe Ondernemersbank in het leven geroepen: een platform waar ondernemers en financiële partijen met elkaar in contact gebracht worden. FinanceInnovation sprak met Biesheuvel over deze nieuwe bank voor ondernemers.

Noodzaak
Bedrijven hebben moeite met het aanvragen van krediet en financiering bij de bank. “Banken zijn nog altijd terughoudend in het verstrekken van leningen. Echter, de economie kan alleen maar groeien als er wordt geïnvesteerd in ondernemers”, aldus Biesheuvel. “Deze ondernemers hebben hierbij behoefte aan maatwerk en aandacht en banken pakken dit niet meer op. Met de Nieuwe Ondernemersbank willen wij een uitkomst zijn voor de bedrijven die hier onder lijden.” Dat zijn volgens Biesheuvel met name de mkb’ers met een financieringsbehoefte tot een miljoen. Dit miljoen vormt meteen het kredietplafond van de bank.

Verschil met banken
Als alternatieve bank voor mkb’ers pakt de Nieuwe Ondernemersbank de zaken anders aan. Biesheuvel: “Allereerst bieden we onder één dak alle alternatieve financieringsvormen aan zoals crowdfundingsplatformen, kredietunies, private investeerders en andere initiatieven. De bedoeling is dat we ondernemers in contact brengen met één of meerdere investeerders binnen deze financieringsvormen.” Biesheuvel legt uit dat dit ‘stapelend financieren’, waarbij voor financieringsbehoefte gekeken wordt naar meerdere methoden, voor veel banken nog te modern is. Hierdoor worden ondernemers in hun opties beperkt. Een ander wezenlijk verschil met reguliere banken is dat de Nieuwe Ondernemersbank zich neutraal opstelt. “We zijn niet aanbodgedreven en kiezen ook niet voor een specifieke manier van financieren. Hiermee kunnen we zoveel mogelijk in dienst staan van de behoeften van ondernemers.”

Match
De ‘matchmaking’ tussen ondernemers en geschikte investeerders is voor de Nieuwe Ondernemersbank het belangrijkste en hier gaat dus ook de meeste energie naar uit. Als er eenmaal een match is tussen ondernemers en investeerders wordt er door de Nieuwe Ondernemersbank tevens de nodige coaching en match-mentoring geboden. “Zo zien we bijvoorbeeld dat heel veel ondernemers beschikken over een goed businessplan, maar minder goed hebben nagedacht over een financieringsplan. Wij helpen ze bij het opzetten van zo’n plan.”

Visie
Volgens Biesheuvel nemen ondernemers met het oprichten van de nieuwe bank het heft in eigen handen. “Aan alle banken die zich nu gepasseerd voelen, zeg ik: de deur staat voor iedereen open, maar als jullie niet meewerken dan doen ondernemers het gewoon zelf”, aldus Biesheuvel eerder in de Telegraaf. Of de community van de Nieuwe Ondernemersbank ook echt een bankvergunning zal aanvragen laat Biesheuvel in het midden. Volgens hem zal dat afhangen van een gesprek met Henk Kamp, de Minister van Economische Zaken.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!