Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Biedt ‘low-code’ uitkomst voor banken bij digitalisering?

Om de digitale transformatie bij te benen als bank of verzekeraar kan low-code-applicatiesoftware uitkomst bieden. ICT-personeel hoeft dan niet meer alles vanaf scratch te programmeren. Low-code is dan een efficiënte oplossing die bovendien een hoop kan besparen in de arbeidskosten. Biedt dit dan dé oplossing voor de financiële en zakelijke dienstverlener?

In tijden van robotisering en digitalisering is haast geboden. Intern aangevraagde applicaties om te kunnen concurreren met FinTech start-ups liggen op stapel maar er is vaak niet genoeg of het juiste ICT-personeel om alles op tijd af te krijgen. Om het arbeidstekort op de ICT-afdelingen en het de ontwikkelachterstand (backlog) op te lossen, zijn er in feite maar twee opties; meer uitgeven aan de werving van personeel, of andere manieren omarmen om snel software te ontwikkelen.

Platform legt de basis
Met de komst van low-code-platformen krijgt de opdrachtgever eigenlijk alle touwtjes in handen. Het platform biedt een basiscode voor het maken van een applicatie en de bouwer hoeft in feite alleen de ‘bouwblokken’ op elkaar te stapelen. Hiermee kunnen bedrijven snel elk gewenste zakelijke app bouwen die zij willen. En snelheid is cruciaal in de concurrentieslag met startende bedrijven.

Concurreren met start-ups
Het voordeel van start-ups is namelijk dat ze vaak in kleine teams werken en daardoor snel kunnen schakelen. Daarnaast ondervinden ze geen hinder van oude bedrijfssystemen, daar bestaan ze immers nog niet lang genoeg voor. Een ander voordeel is dat veel goed personeel graag voor deze bedrijven wil werken. Om aantrekkelijk te blijven voor personeel moeten banken zelf meer ontwrichtende acties ondernemen. Om die innovatiedrift het hoofd te bieden kunnen zij door middel van low-code-software mee blijven groeien. Helemaal wanneer ICT niet de core business is.

Nadelen platform
Echter, er zitten ook nadelen aan het gebruik van zo’n platform. De meeste Software as a Service (SaaS)-aanbieders hebben een abonnement als verdienmodel. Hierdoor worden ze nooit eigenaar van het eindproduct, de applicatie en de data blijven eigendom van de aanbieder. Als zij bijvoorbeeld van platform willen switchen, dan zijn zij ook hun applicatie kwijt.

Geen ‘one size fits all’-oplossing
Daarnaast is heet geen ‘one size fits all’-oplossing. De meeste apps worden juist gemaakt omdat ze bijzondere features hebben. Deze worden niet standaard aangeboden door het platform en moeten op maat geprogrammeerd worden en daar is weer gespecialiseerd personeel voor nodig.

Soelaas
Om mee te kunnen komen in de razendsnelle digitalisering, kan het inzetten van een low-code-platform soelaas bieden. Maar wel als het gaat om de meer standaardapplicaties. Willen bedrijven specifiekere of zelfs disruptive software ontwikkelen, dan is het toch beter om de expertise in huis te halen.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles