Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Beursplatform CME gaat futurecontracten Bitcoin aanbieden

Het beursplatform CME Group, ’s wereld grootste platform als men kijkt naar marktwaarde, gaat eind dit jaar futurecontracten (termijncontracten) aanbieden voor de cryptomunt bitcoin. CME Group zegt dat het product een reactie is op de toegenomen belangstelling van beleggers, en de enorme opmars van de bitcoin.

De traditionele financiële reuzen zijn nog altijd sceptisch over de cryptomunt. Larry Fink van Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, noemde het onlangs nog “een index voor witwassen”. Jamie Dimon van JPMorgan Chase vatte de cryptovaluta nog kernachtiger samen: als fraude. Ondanks hun gebrek aan enthousiasme over de revolutionaire nieuwe munt, lijkt de opmars niet te stuiten. Dit jaar steeg de koers van de munt met meer dan 575 procent, eind oktober was de bitcoin nog slechts 5000 dollar waard. De bitcoin brak vandaag door de grens van 7000 dollar heen. De totale marktwaarde van de munt is ondertussen gestegen naar meer dan 117 miljard dollar.

Toestemming
CME Group heeft nog toestemming nodig van de Amerikaanse toezichthouder om de bitcoin toe te voegen aan hun collectie futures op rentes, aandelen, grondstoffen en valuta. De toezichthouder noemde de digitale munten in 2015 nog een ‘commodity’, in plaats van een normale ‘currency’. Wanneer deze toestemming gegeven wordt, kunnen de eerste futures begin dit jaar verhandeld worden. Het aanbieden van futurecontracten is waarschijnlijk een reactie op het kleinere CBOE Global Markets dat eveneens in Chicago is gevestigd. Zij hebben in augustus aangekondigd bitcoin-derivaten aan te willen bieden.

Risicoverlaging
Het grote voordeel van het aanbieden van de termijncontracten is dat de professionele handelaren meer zicht krijgen op de fluctuaties in de ontzettend turbulente handel, omdat de contracten verplichten tot aan- en verkoop later. Daarmee wordt het risico verlaagd, en beleggen in de bitcoin toegankelijker gemaakt voor professionals die minder risico willen lopen.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!