Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Steeds meer betalingen met smartphone en tablet

Het aantal mobiele betaaltransacties steeg het afgelopen half jaar met vier procent. Bijna een derde van alle betalingen gebeurt nu mobiel.

In Nederland gebeurt alles steeds meer mobiel, ook het doen van betalingen. Smartphones en tablets worden in Nederland nu gebruikt voor 29,5 procent van alle betalingen. Dit blijkt uit de Mobile Payments Index van Adyen, een Amsterdamse fintech start-up die onlangs werd uitgeroepen tot Dutch Fintech Startup of the Year.

Europa
Uit het onderzoek blijkt dat Europa de wereldwijde koploper is in mobiele betalingen. Van alle betalingen in Europa gebeurt 28,6 procent met de smartphone of tablet. De mobiele betalingen stegen wel maar met twee procent het laatste half jaar. Nederland betaalt dus een stuk vaker mobiel dan de meeste andere Europese landen.

Het Verenigd Koninkrijk is de wereldwijde koploper. Van alle betalingen gebeurt maar liefst 44,4 procent mobiel. De mobiele betalingen stegen er het afgelopen jaar met meer dan 20 procent. De Britten zijn ook in Europa het grote voorbeeld voor de financiële sector. Fintech startups in Londen haalden in het eerste kwartaal  bijna 700 miljoen dollar aan investeringen op. Velen noemen Londen ook wel het ‘Silicon Valley van Europa’.

Hogere transactiewaarde
Betalingen gebeuren niet alleen steeds vaker, ook de transactiewaarde steeg het afgelopen jaar. De gemiddelde transactiewaarde is voor het eerst ook het hoogst bij de tablets. De gemiddelde transactiewaarde hierbij bedraagt 32,66 euro. De pc’s en laptops blijven steken op een gemiddelde van 31,19 euro.

 Apple met iOS koploper
Als we de mobiele betalingen gaan vergelijken bij de besturingssystemen, dan zien we Apple prominent op nummer één staan. iOS is momenteel nog goed voor 65 procent van alle mobiele betalingen, ze verliezen wel 4,5 procent tegenover vorig jaar. Google is duidelijk aan een inhaalbeweging bezig, Android zag zijn aandeel stijgen tot 34,9 procent. Bij de apparaten van Apple zijn de ballingen mooi verdeeld, de iPhones nemen 52,8 procent van de betalingen op tegenover 47,2 procent voor de iPads. Voor Android zijn het vooral de smartphones die de meeste mobiele betalingen verrichten met een aandeel van 78,2 procent.

Over de schrijver

Marc Vervecken

Als student Marketingcommunicatie is Marc een actief schrijver met grote interesse in sport, ondernemen en de financiële sector. Zelf is hij erg actief op sociale media en blogs.

Related Articles