Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Nieuw! Betalen via WhatsApp

De meeste mensen gebruiken WhatsApp om berichtjes te sturen via de mobiele telefoon. Bij ABN Amro is het nu echter ook mogelijk om WhatsApp te gebruiken voor online betalingen. Dit is de eerste bank die deze dienst aanbiedt. De dienst, Tikkie, lijkt een respons van de grootbank op betaaldiensten die eerder dit jaar werden gelanceerd door twee nieuwe spelers op de betaalmarkt, Bunq en M2C.

Iedereen maakt het wel eens mee: stappen met vrienden, of gezamenlijk een cadeau geven is leuk, maar als het op betalen aankomt wordt het ineens vervelend. Mensen betalen niet op tijd, of delen lange IBAN-rekeningnummers die moeilijk over te nemen zijn. Daarom komt ABN Amro nu met een oplossing.

“Vrienden, collega’s en familie gebruiken WhatsApp vooral om berichtjes uit te wisselen. Het is daarom de meest voor de hand liggende manier voor het regelen van kleine betalingen,” meent directeur Frank Verkerk van de digitale afdeling van ABN Amro.

De werkwijze
“Tikkie werkt heel eenvoudig. De verzoeker voert in Tikkie het bedrag in en selecteert vervolgens de persoon van wie hij geld overgemaakt wil krijgen in zijn contactenlijst. Tikkie maakt dan een linkje aan dat met een gewoon Whatsappbericht verstuurd kan worden. De ontvanger van het bericht hoeft dan alleen maar op het linkje te klikken en wordt vanzelf naar de iDEAL-betaalomgeving geleid voor het uitvoeren van de betaling.” Voor het gebruik van de dienst is nog wel de extra Tikkie-applicatie nodig. Alleen Whatsapp is niet genoeg.

Niet de enige app
Apps voor het delen van rekeningen schieten als paddenstoelen uit de grond. De start-up M2CPayments kwam in samenwerking met Delta Lloyd ook met een directe betaaldienst. Volgens M2C wordt in Groot-Brittannië al bijna 20 procent van de betalingen via direct betalen gedaan.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles