Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Betalen met bar- en QR-codes nieuwste betaalinnovatie

Hoewel we in Nederland inmiddels massaal contactloos afrekenen, blijft mobiel betalen nog achter. Verschillende technologiebedrijven brengen volgend jaar apps op de markt die mobiel betalen met een code op de telefoon mogelijk maken. Nederlandse supermarkten lijken het concept te omarmen.

Inmiddels zijn er verschillende Nederlandse startups bezig met het ontwikkelen van een nieuwe betaalmethode, die mobiel betalen een definitieve zet moet geven. Op dit moment kunnen sommige mensen wel contactloos betalen met hun smartphone, maar erg praktisch is dit nog niet ingericht. Zo kunnen bezitters van een iPhone niet mobiel betalen en moeten Android-telefoons met de nieuwste versie van het besturingssysteem zijn uitgerust. Terwijl contactloos pinnen inmiddels als gemeengoed kan worden beschouwd, komt mobiel betalen slechts langzaam van de grond. Daar komt vanaf 2018 verandering in, zo voorspelt onder meer Detailhandel Nederland in De Telegraaf.

PSD2

Volgend jaar is de nieuwe privacywet PSD2 van kracht en zullen consumenten in staat zijn hun bankrekening te koppelen met mobiele applicaties, ook buiten de eigen bank om. Op deze manier  consumenten niet meer afhankelijk  van het aanbieden van een mobiele betaalmogelijkheid door hun bank. Detailhandel Nederland voorspelt dat er in 2018 een veelvoud van mobiele betaalmethoden de markt op komt.

Twee voorbeelden van dergelijke applicaties zijn OK en Payconiq. De eerste werkt op basis van een barcode die door de kassa-medewerker gescand kan worden, terwijl Payconiq een te scannen QR-code oplevert, waarna in beide gevallen de gebruiker de betaling nog wel mobiel moet bevestigen. Eventuele spaaracties en specifieke klantkortingen worden  direct in het betaalproces meegenomen, ongeacht de supermarkt waar de gebruiker winkelt en bank waar deze klant van is.

Exacte lanceerdatums ontbreken vooralsnog.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles