Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Bell ID beschouwt Accenture Innovation Award als grootste prijs

Bell ID dingt met haar software voor mobiel betalen mee naar de felbegeerde award voor beste financiële innovatie van 2014. Samen met vier andere genomineerden zal het softwarebedrijf haar nieuwe ‘Secure Element in the Cloud’ pitchen tijdens de Accenture Innovation Awards.

Met de naderende uitreiking van de Accenture Innovation Awards in het vooruitzicht, portretteert FinanceInnovation alle genomineerden binnen de categorie Financial Services. Deze week spraken we met André Stoorvogel, Marketing Manager van Bell ID. “Dit zou onze grootste award zijn”, aldus Stoorvogel.

Chipkaarten
Al sinds 1993 ontwikkelt Bell ID software om chipkaarten mee te kunnen beheren. Veel banken en overheden zijn reeds in de gelegenheid gesteld om met de software van Bell ID chipkaarten te activeren, te blokkeren of te voorzien van een nieuwe pincode. Zes jaar geleden breidde het softwarebedrijf de dienst voor het eerst uit naar de mobiele telefoon. Aangezien het contactloos betalen flink aan populariteit wint bij consumenten, zijn banken steeds meer gebaat bij een slimme oplossing die mobiel betalen via Near Field Communication (NFC) mogelijk maakt. Hiervoor riep Bell ID de Secure Element in de Cloud in het leven: de mogelijkheid voor banken om betaalgegevens in een beveiligde cloud te beheren in plaats van op de telefoon zelf.

Secure Element in the Cloud
Normaliter wordt er gebruik gemaakt van een afgeschermde chip in de mobiele telefoon om veilig mobiel betalen mogelijk te maken. Echter, het gebruik van zo’n afgeschermde chip zorgt voor veel beperkingen. “Om alle consumenten te bereiken, moeten banken en andere aanbieders veel afspraken maken met telecom operators en andere betrokken partijen om op een afgeschermde chip (de secure element) ruimte te kunnen inhuren”, aldus Stoorvogel. “Door gebruik te maken van opslag in een centrale veilige cloud omgeving wordt deze complexiteit omzeild en zijn banken zelf in staat om veilige transacties te beheren. Hiermee kunnen banken onder andere heel gemakkelijk hun bestaande mobiel bankierenapplicaties uitbreiden met een NFC-betaalfunctie om zo hun klanten te voorzien van de gemakken van het mobiel betalen.” Naast deze onafhankelijkheid van derde partijen, biedt het gebruik van de Secure Element in the Cloud banken en andere aanbieders nog enkele andere voordelen. Zo maakt deze software onder andere een breder service aanbod mogelijk door lagere kosten, directe fraude controle en meer opslagruimte.

Transacties via de cloud worden door de software van Bell ID mogelijk gemaakt middels de bestaande EMV betaalinfrastructuur: de data wordt bij de betaalterminal op dezelfde manier verwerkt als bij een betaling met een contactloze bankpas.

Nominatie
Bell ID is voor haar Secure Element in the Cloud door een vakjury genomineerd voor beste financiële innovatie van het jaar. Het software bedrijf zal haar product tijdens de Accenture Innovation Awards voor de tweede maal pitchen tegenover deze vakjury in De Fabrique in Utrecht. In afwachting van nadere informatie kan Stoorvogel nog niet zeggen hoe Bell ID haar pitch precies zal invullen. De nominatie is volgens Stoorvogel vooral te danken aan het feit dat Bell ID met een simpele oplossing komt voor de zeer complexe materie rondom het mobiele betalen. “Mobiel betalen is al sinds 2006 een veel besproken onderwerp”, legt Stoorvogel uit. “Door de complexiteit ervan was het echter voor banken bijna onmogelijk om deze nieuwe vorm van betalen breed in te zetten. Secure Element in the Cloud brengt hier verandering in. Met deze oplossing wordt mobiel betalen een stuk praktischer gemaakt voor zowel banken als consumenten.”

Contactloos betalen
Stoorvogel geeft aan zich nog te gaan verdiepen in de concurrentie die net als Bell ID meedingt naar de award voor beste financiële innovatie. “Wel viel het mij op dat wij van alle vijf genomineerden de enige zijn met een innovatie op het gebied van mobiel betalen”, aldus Stoorvogel. Volgens Stoorvogel kan dit tijdens de uitreiking van de awards weleens positief uitvallen. “Het concept voor contactloos betalen met de mobiele telefoon is op dit moment erg populair. Zeker nu de nieuwe iPhone 6 geïntroduceerd is waarmee middels een NFC-chip betaald kan worden met het toestel. We hopen met onze Secure Element in de Cloud een beetje mee te kunnen liften op het enthousiasme rondom mobiel betalen.” Stoorvogel benadrukt tevens dat de Secure Element in the Cloud een product is dat zich reeds heeft bewezen op de markt. “Ons product is al in gebruik door meerdere banken. Aangezien we tussen alle concepten van de concurrentie als enige genomineerde meedingen met een reeds bestaand product, kunnen we de positieve reacties die we vanuit de markt krijgen, gebruiken in ons voordeel”, stelt Stoorvogel.

Belang van de award
Bell ID is met haar Secure Element in the Cloud reeds winnaar van drie andere prijzen: de Contactless & Mobile Awards 2014, de Mondato Innovation of the Year 2014 en de NFCP Summit Innovation Award 2014. “Echter, dit zou onze grootste award zijn”, aldus Stoorvogel. “We zien de prijs als een belangrijke erkenning van onze innovatieve bedrijfsvoering en denken met de titel veel nieuwe klanten te zullen werven.”

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles