Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Belemmert investeringstoets de groei van crowdfunding?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) geeft crowdfunding geen reële kans. Dat vreest FBD Bankmensen, detacheerder van professionals bij het bankwezen. In die hoedanigheid ziet dit bedrijf een dwarsdoorsnee van de bankensector. De investeringstoets voor crowdfunding, die op 1 april ingaat, zou investeerders afschrikken en ze niet het juiste inzicht verschaffen.

“Crowdfunding maakt een stormachtige groei door, maar het is de vraag of de markt deze investeringstoets aankan. Nieuwe initiatieven, die de rol van traditionele partijen overnemen, verdienen meer ruimte dan ze nu krijgen”, aldus Henk Kelder, directeur van FBD Bankmensen. “Ik hoop dat de AFM volgende vernieuwingen meer ruimte geeft; de groei van de Nederlandse economie is juist afhankelijk van financiële innovaties.”

Investeringstoets
De toezichthouder verplicht investeerders vanaf 1 april om een toets te maken als ze via crowdfunding meer dan 500 euro willen investeren. Deze maatregel moet investeerders wijzen op het risico van het beleggen in crowdfunding. Diverse partijen vrezen dat de investeringstoets leidt tot administratieve rompslomp, die uiteindelijk verlammend werkt.

Kelder: “De toets geeft daarbij ook geen inzicht in de belegging, maar vraagt slechts naar de kennis die de belegger heeft van crowdfunding. Daarmee wordt alleen duidelijk dat crowdfunding – zoals elke belegging – een risico heeft. De toets maakt niet inzichtelijk welk risico gepaard gaat met investeringen in dit specifieke crowdfundingsproject, terwijl dat informatie is waar beleggers wat aan hebben. De toets lijkt zijn doelstelling dan ook niet te bereiken.”

Belang van crowdfunding
Wat is het nadeel van een rem op crowdfunding? Bancaire partijen moeten grotere reserves aanhouden, waardoor er minder kapitaal beschikbaar is om economische groei mogelijk te maken. Crowdfunding levert dat kapitaal. De crowdfundingsmarkt verdubbelt de laatste jaren structureel en kwam afgelopen jaar uit op 125 miljoen euro.

Geen wereld zonder risico’s
Waarom komt de AFM in actie? “Het is een logische reflex om na een ramp, zoals de financiële crisis, regels en maatregelen op te stellen om een volgende ramp te voorkomen”, aldus Kelder. “Deelname in het financieel verkeer gaat echter niet zonder risico’s, dat toont ook de laatste crisis aan. De (groot)banken kunnen failliet gaan. Risico’s zijn alom aanwezig en beperken zich niet tot nieuwe spelers of producten, zoals crowdfunding. Het is belangrijk dat de AFM dat eerlijk communiceert.”

Over FBD Bankmensen
Sinds 2000 detacheert FBD Bankmensen interim-professionals in de bancaire en verzekeringsbranche. FBD is partner in business met toonaangevende Nederlandse banken binnen de zakelijke en particuliere markt. FBD Bankmensen is de oprichter van de Bankmensen Academie, die opleidingsprogramma’s voor professionals in de zakelijke bancaire sector aanbiedt.

Over de schrijver

Aaron Mirck

Aaron MIrck is gek op nieuwe technologieën, omdat hij gelooft dat techniek de democratie sterker kan maken.

Related Articles