Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Beleggers zien in bitcoin een blijvertje

De koers van de cryptomunt bitcoin gaat omhoog. Dat lijkt de verwachting te zijn van hedgefondsen, die claims hebben opgekocht van benadeelden van een failliet bitcoinuitwisselplatform.

Het uitwisselplatform Mt Gox ging al in 2014 failliet, maar de nasleep duurt nog altijd voort. Tussen het bankroet van Mt Gox en nu steeg de koers van de bitcoin van 450 euro naar 1022 euro afgelopen dinsdag. Het koersverschil hopen hedgefondsen ten gelde te maken namens duizenden mensen die met de ondergang het uitwisselplatform het schip in gingen. Zowel in Japan als in de Verenigde Staten hebben de fondsen een claim ingediend.

Volgens de Financiële Telegraaf speelt bij hedgefondsen, die overigens anoniem willen blijven, het idee dat “de digitale munt een blijvertje is”. Daarbij verwijst de krant naar marktvolgers die deze indruk hebben. De acceptatie onder bedrijven en consumenten van de bitcoin als betaalmiddel neemt toe.

Cyberaanval
Een belangrijke oorzaak van het bankroet van Mt Gox in 2014 was een cyberaanval op het platform waarbij onbekenden maar liefst 473 dollar buitmaakten. De verwachting is dat de claims namens de benadeelden niet meer dan een kwart van de oorspronkelijke inleg gaan opleveren. Voor de hedgefondsen voldoende. Deze verzamelen nog steeds claims van gedupeerden, die in ruil voor het verkopen daarvan vijftien procent van de oude waarde geboden krijgen.

Over de schrijver

Koos Plegt

Koos Plegt is journalist en schrijft veel over (o.a.) IT, finance en innovatie.

2 Reacties

  1. Smiggel 23 maart 2017 at 12:27

    “maar liefst 473 dollar buitmaakten”… Dat is niet veel. Moet 473 miljoen dollar zijn.

  2. Stijn 14 april 2017 at 12:02

    Goed verhaal maar ik denk dat er ergens wat nullen zijn blijven liggen of dollar in onderstaande quote bitcoin moet zijn… “waarbij onbekenden maar liefst 473 dollar buitmaakten” 473 dollar daar komt een beetje hacker zijn bed niet voor uit denk ik 😉