Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Beleggers opgelicht door ‘Spaanse bitcoin’

Zo’n 50 miljoen euro wist een Spaanse oplichter buit te maken; hij heeft vijftigduizend beleggers een ‘Spaanse bitcoin’ verkocht. Het virtuele betaalmiddel bleek een middel om beleggers ‘echt’ geld af te troggelen. Is het tijd voor meer toezicht op digitale betalingsmiddelen? 

Het klinkt als het plot voor een misdaadfilm. José Manuel Ramírez Marco is een voormalig discotheekmedewerker uit Torremolinos, die een hang heeft naar digitale netwerken en belastingparadijzen. Hij lanceert in 2013 de unete; zijn eigen munt met een tegenwaarde van een dollar. Met behulp van professionele presentaties in luxe hotels en promotievideo’s op YouTube werden beleggers gelokt.

Meesteroplichter maakte gebruik van gebrek aan controle
De valuta zou volgens de bedenker gebruikt kunnen worden voor transacties op internet. De Spaanse krant El País schrijft echter dat het unete-project een digitale variant zou zijn van de klassieke piramide-oplichterstruc, waarbij Marco gebruik maakte van het gebrek aan controle op de digitale valuta. Zou dit incident de (Spaanse) wetgever stimuleren meer controle op digitale valuta in te stellen? 

Eerder wees Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van de Betaalvereniging Nederland, op de gevaren die met financiële innovaties gepaard gaan. “Het thema veiligheid is een buitengewoon belangrijk onderwerp bij onze leden”, stelde hij in een interview met FI.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!