Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Beleggen met wisselgeld: de moderne piekenbuis Peaks

Vroeger gooide men al het wisselgeld in een buis met, na verloop van tijd, een leuk gespaard bedrag tot gevolg. Afgelopen zomer werd, onder de vleugels van Rabobank, een innovatieve digitale versie van deze ‘piekenbuis’ gepresenteerd. De app Peaks belegt namelijk het wisselgeld van de deelnemers. Kanttekening: alleen Rabobank-klanten kunnen er momenteel volwaardig gebruik van maken.

Met een spaarrente die inmiddels praktisch nul procent is, raden financieel adviseurs hun klanten al jaren aan te gaan beleggen in plaats van het opgebouwde geld op een spaarrekening te laten staan. Ondanks dat er inmiddels de nodige mogelijkheden zijn om laagdrempelig te beleggen (neem bijvoorbeeld een Binck en een BUX) zijn er nog steeds veel mensen voor wie het ouderwetse sparen nog steeds prevaleert. Met Peaks is de beleggingswereld sinds afgelopen zomer nóg  laagdrempeliger geworden. Hoe werkt deze applicatie eigenlijk, die met behulp van Rabobank is gebouwd en waarin deze grootbank ook een meerderheidsbelang heeft?

Om te kunnen beleggen heeft Peaks geld nodig. En dit kapitaal wordt gehaald uit het wisselgeld van de gebruiker. Peaks rondt iedere betaling naar boven af, tot de volgende euro. Een kop koffie van 2,50 euro wordt zo op 3 euro afgerond. De 0,50 euro die overblijft wordt opzij gezet en eens per week aangewend om nieuwe aandelen of obligaties mee aan te kopen.

Rabo-klanten
Aan de hand van het gekozen risicoprofiel (Mild, Pittig, Scherp of Heet) belegt Peaks het opgespaarde wisselgeld. Hoe ‘pittiger’ het profiel is, des te groter zijn de risico’s maar daarmee ook de mogelijke rendementen. De kosten zijn 1 euro per maand (voor een belegd vermogen van minder dan 2.500 euro) of 0,5 procent van het belegd vermogen. Zie hier ook het verdienmodel van Peaks. Snel rendement behalen op je wisselgeld betekent dus dat je beter hoger kunt inleggen, gezien de kosten van minimaal 1 euro per maand.

Of je moet tussen de 18 en 22 jaar zijn; dan betaal je tot een belegd vermogen van 2.500 euro géén maandelijks bedrag, gezien de 1 euro jongerenkorting. Is iemand tussen de 18 en 22 jaar en heeft diegene al meer dan 2.500 euro belegd? Dan wordt die euro óók van de maandelijkse kosten (0,5 procent van het belegd vermogen) afgeschreven.

Wel is het zo dat mensen zonder Rabobank-rekening alleen maar kunnen kiezen voor het dagelijks inleggen van 1 euro, wat we als wisselgeld moeten beschouwen. Peaks verwacht dat dit in 2018 gaat veranderen en dat klanten van andere banken dan op gelijkwaardige wijze van de app gebruik kunnen gaan maken. Wanneer dit daadwerkelijk mogelijk is, hangt af van het moment waarop de Nederlandse banken volledig PSD2-compliant zullen zijn.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles