Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Bedrijven nemen cyberbedreigingen onvoldoende serieus

Geen bedrijf is meer veilig voor de bedreigingen waar cybercriminelen ons aan blootstellen. Desondanks wordt de cybersecurity van veel organisaties nog als een ondergeschoven kindje behandeld. Dit toont een uitgebreide survey rondom informatieveiligheid, uitgevoerd door EY, aan.

Het probleem met cybersecurity is niet zozeer dat bedrijven de gevaren niet inzien, zo valt te lezen in de twintigste EY Global Information Security Survey (GISS), waar zo’n 1.200 bedrijven wereldwijd aan hebben deelgenomen. Bedrijven zijn uitstekend op de hoogte van het feit dat de risico’s steeds groter worden, maar desondanks zijn de beschikbare budgetten voor cybersecurity allesbehalve toereikend.

Ondanks dat 59 procent van de respondenten aangeeft dat het beschikbare budget voor cybersecurity het afgelopen jaar is gestegen, is maar liefst 87 procent van de deelnemers aan het onderzoek ervan overtuigd dat het te besteden budget nog steeds ver achterloopt. Volgens hen is maar liefst 50 procent méér budget noodzakelijk om de gevaren op gepaste wijze het hoofd te kunnen bieden.

Niet geheel verwonderlijk, aangezien steeds meer devices, databases en andere systemen aan elkaar zijn gekoppeld, met de opkomst van Internet of Things (IoT). Was vroeger een spamfilter al voldoende om de grootste bedreigingen buiten de deur te houden, vandaag de dag doen we veel meer dan alleen e-mails sturen én zijn veel digitale zaken inmiddels met elkaar verbonden. Dit maakt ons privéleven en werkende bestaan een stuk eenvoudiger, maar tegelijkertijd worden issues als cybersecurity veel lastiger om te managen.

Gevaren
Ondanks dat veel bedrijven weten dat de risico’s alleen maar groter zijn geworden én dat het budget ontoereikend is, lijkt een close call nog steeds niet genoeg aanleiding om maatregelen te nemen. 64 procent van de deelnemers geeft toe dat een aanval die wel heeft plaatsgevonden maar hen géén schade heeft berokkend, onvoldoende aanleiding vormt om de budgetten voor cybersecurity te verhogen.

Bij veel bedrijven moet er dus blijkbaar iets misgaan voordat ze bereid lijken meer budget beschikbaar te stellen voor cybersecurity, zo blijkt uit het onderzoek van EY.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles