“Samenwerken met disruptor beste optie”
— 3 augustus 2015Wanneer disruptieve start-ups de markt opschudden, hebben ceo’s van langer bestaande bedrijven in die branche vier opties. De beste keuze is om samen te werken met de disruptor, betoogt Jasper Roos.
Dat bedrijven het beste kunnen samenwerken met de disruptor in hun branche, wordt betoogd door Jasper Roos. Er zijn een viertal opties voor ceo’s van bedrijven die te maken hebben met een disruptor, legt Roos uit. Dit zijn ze:
Wachten, ontkennen en hopen dat ze vertrekken. Dit is een keuze die helaas veel te vaak wordt gemaakt. Denk aan de situatie in Frankrijk, waar de Franse taxichauffeurs door middel van wetgeving het uberPOP lastig wisten te maken. Wat betekent dit op de lange termijn voor deze bedrijven?
Zelf een disruptor ontwikkelen. Denk aan Amazon, dat innoveerde door zelf Amazon Prime te ontwikkelen. In deze bedrijfsopzet is een abonnementenmodel leidend. Door zelf met een alternatief te komen op het eigen businessmodel, was de directie de concurrentie een stap voor.
Investeren in disruptors. Rabobank investeert actief in start-ups. Denk ook aan Ahold, dat Bol.com kocht. Ahold wist daarbij BOL.com zelfstandig te houden zodat de webwinkel haar identiteit zou behouden. Tegelijkertijd zorgde Bol.com er voor dat Ahold een stuk innovatiever is geworden.
Samenwerken. ING is een goed voorbeeld van een bedrijf dat actief samenwerkt met nieuwe bedrijven. Hoe een goede samenwerking er uitziet? Vrees niet om je bloot te durven geven en probeer er samen uit komen. Als je je defensief opstelt, heeft de samenwerking geen nut.
Banken over fintech bedrijven en fintech bedrijven over banken
Ben je benieuwd hoe banken denken over samenwerken met fintech bedrijven? “Fintech-bedrijven moeten meer samenwerken met grote banken om innovatie en succes te stimuleren”, stelde Urs Rohner, chairman van Credit Suisse, onlangs in een toespraak aan de Universiteit van Oxford. Het hele artikel lees je via deze link.
“Nu zijn verzekeraars, asset managers en pensioenfondsen aan zet om innovatiekracht te bundelen met fintech start-ups om grensoverschrijdende bedreigingen om te zetten in kansen. Met ambitie, politieke wil, strategisch inzicht en een gezonde dosis lef, wordt onze financiële sector de banenmotor van de toekomst”, aldus Martijn van Eck, Founding Partner van Symetrics (de leverancier van SyMath). Hier lees je hoe andere fintech bedrijven over samenwerken met banken denken.
Meer ruimte voor start-ups
Eerder deze zomer maakte Henk Kamp bekend dat hij start-ups als Airbnb, Snappcar, Uber en Thuisafgehaald meer ruimte gaat geven. De minister pees de bedrijven omdat ze ’bestaande goederen en diensten beter benutten.’ Samen met andere ministeries en het bedrijfsleven zoekt Kamp naar knelpunten in de wet- regelgeving van deze bedrijven, zodat ze meer ruimte krijgen.
Het artikel van Jasper Roos in het FD lees je hier.