Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Bankensector lonkt naar blockchain

Nederlandse banken als ING, ABN Amro en Rabobank hebben de laatste tijd openlijk interesse in de blockchain technologie. Daarmee volgen ze een internationale trend. Vanwaar die interesse in de technologie achter de bitcoin? 

NRC Handelsblad geeft een overzicht van de voordelen van het openbare register waarin bitcointransacties worden bijgehouden. Het register zou bijvoorbeeld niet te kraken zijn en voor meer dan alleen bitcointansacties ingezet kunnen worden.

Vertrouwen bieden
Een van de redenen waarom onder meer IBM en Samsung miljoenen investeren in de technologie, is dan ook omdat ze denken dat de technologie in te zetten is voor onder meer het sluiten van contracten en het beveiligen van internetverbindingen. Via de blockchain zou vertrouwen gewaarborgd worden of transacties gecontroleerd kunnen worden, waardoor deze partijen met banken kunnen concurreren.

Angst voor verstoring van de markt
Denk aan Uber en Airbnb, die de taxi- en hotelmarkt hebben verstoord. Banken vrezen een soortgelijke verstoring van de markt en vrezen dat hun diensten niet meer nodig zijn als de blockchain groot wordt. Daarom zijn banken er liever vroeg bij, zodat ze van deze ontwikkeling kunnen profiteren.

Kostenbesparing
Er zou door middel van de blockchain bespaard kunnen worden op de kosten die banken maken om transacties te realiseren. De Spaanse bank Santander berekende een totale besparing van zelfs twintig miljard dollar per jaar.

Ook op het Bitcoincongres dat gisteren plaatsvond lag de nadruk op de blockchain.

Tagged with:

Over de schrijver

Janneke Essen

28 jaar, informatie- en communicatiespecialist, Amsterdam

Related Articles