Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Banken zijn duurzamer, maar het kan nog altijd beter

Uit de Eerlijke Bankwijzer blijkt dat steeds meer banken aan de duurzame en maatschappelijk verantwoorde agenda denken. Banken roepen dit al jaren, maar dit is nu ook terug te zien in cijfers en feiten.

De banken werden op verschillende aspecten geïnspecteerd, zoals dierenwelzijn, bonussen en duurzaamheid. Over alle onderdelen gemeten komt de ASN Bank als beste naar voren, met bijvoorbeeld een tien op het onderdeel ‘Bonussen’. De traditionele bank ING bleef op de algemene ranglijst helemaal onderaan met een twee voor ‘Dierenwelzijn’. Over het algemeen is te zeggen dat de grote banken achterblijven in de beoordelingen.

Banken zijn er nog niet
“We zijn een keer niet ontevreden. En dan moet je ook niet zuur gaan zitten doen”, aldus Titus Bolten van de Eerlijke Bankwijzer tegenover De Volkskrant. Toch zijn de banken er nog niet volgens Bolten: “Banken kondigen vaak beleidswijzigingen aan op papier. Daarvan blijkt in de praktijk soms weinig terecht te komen.” Het onderzoek wordt dit jaar voor de vijftiende keer uitgevoerd door verschillende lobbyorganisaties (Amnesty, Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam-Novib en PAX).

Bolten is nog nooit zo tevreden geweest over de Eerlijke Bankwijzer. Dit komt doordat wat de banken jaren geroepen hebben, zij nu eindelijk daadwerkelijk in praktijk laten zien. Toch zijn de banken er nog niet helemaal: “Vaak kondigen banken aan dat ze bijvoorbeeld niet meer meedoen aan projectfinanciering in een vervuilende industrie.” Maar dat betekent niet dat de bank zelf geen beleggingen meer in de vervuilende industrie doet. Zulke aspecten willen de lobbyorganisaties in de volgende Eerlijke Bankwijzer onder de loep nemen: “Als banken daaraan niet meewerken, volgt misschien volgend jaar wel een deceptie.”

Over de schrijver

Meike Storck
Meike Storck

Schrijft graag over innovatieve startups die de financiële wereld op de kop willen zetten. Daarnaast ook geïnteresseerd in wat er in de het buitenland speelt in de financiële sector.

Related Articles