Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Banken zien kansen buitenlandse markt door PSD2

Na aanvankelijke huivering beginnen de Nederlandse banken de kansen van de nieuwe Europese regelgeving PSD2 in te zien. De lagere toetredingsdrempels voor niet-banken laten meer concurrentie op de markt toe, maar bieden de banken zelf ook groeikansen op buitenlandse markten.

Door PSD2 mogen ook andere ondernemingen dan banken vanaf 2018 betaalproducten en financiële planners aanbieden. Banken moeten deze apps toegang bieden tot rekeningen van klanten die hier toestemming voor geven. Meer concurrentie dus. Maar ING, ABN AMRO en Rabobank zien inmiddels in dat de nieuwe regelgeving ook kansen biedt, meldt de Financiële Telegraaf. In innovatielabs ontwikkelen zij nieuwe producten voor 2018.

Financiële innovaties
Enkele van deze innovaties zijn Tikkie, Twyp, Yolt en Gradefix. Van deze vier is betaalapp Twyp na elf maanden al weer ter ziele gegaan. Met Twyp (The Way You Pay) kun je bijvoorbeeld makkelijk de rekening delen in een restaurant. De app bereikte in Nederland niet meer dan 46.000 gebruikers. Reden voor ING om de stekker eruit te trekken. Volgens een woordvoerder van de bank is er wel behoefte aan het versturen van betaalverzoeken, maar niet met een app die niet aan een betaalrekening is gekoppeld. Bovendien moest niet alleen de betaler, maar ook de ontvanger Twyp geïnstalleerd hebben. Tegenhanger Tikkie van ABN AMRO doet het met 150.000 gebruikers binnen vijf maanden beter. Niettemin scoort Twyp wel goed in Spanje: daar gebruiken zo’n 300.000 personen de betaalapp.

Financiële planners
Een andere categorie producten vormen de financiële planners. In Groot Brittannië test ING de app Yolt: deze financiële planner geeft gebruikers inzicht in hun uitgaven. Iets soortgelijks doet Gradefix van ABN AMRO. Op basis van je transactiegegevens geeft deze app je inzicht in je financiële situatie. Daarvoor kijkt Gradefix naar je bij- en afschrijvingen en of je per maand geld overhoudt. Je ‘score’ krijg je opgestuurd en kun je, als je dat wilt, delen met anderen om je kredietwaardigheid te bewijzen.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles