Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Banken zetten in op fintech

Steeds meer banken zetten in op fintech. Volgens een rapport van KMPG zouden grote banken niet alleen hun eigen fintech CVC-fondsen opzetten, maar het afgelopen jaar ook vaker gezocht hebben naar samenwerkingen met fintech-bedrijven.

Doordat financiële partijen actief de samenwerking zoeken met de fintech-partijen, zou de dienstverlening van banken weer gebundeld in plaats van ontvlochten raken. Daarmee lijkt er een verschuiving van disruptie naar co-creatie gaande te zijn. De wereldwijde investeringen in fintech zouden het afgelopen jaar verdubbeld zijn: van 6,7 miljard dollar naar 13,8 miljard dollar.

Vertrouwen als USP
Waar moeten financiële partijen op letten als ze een samenwerking aangaan met fintechstart-ups? Een van de grote voordelen die traditionele partijen, zoals banken, hebben op fintech-initiatieven is dat banken nog vertrouwd worden door het grote publiek.

De banken winnen de onderlinge concurrentiestrijd echter pas wanneer ze plug & play met fintech-partijen omgaan. Daardoor kunnen ze klanten persoonlijke, veilige, gemakkelijke en goedkope bankdiensten aanbieden en hun financiële leven beter te managen.

Nederland amper genoemd
Opvallend is dat het Verenigd Koninkrijk en Duitsland wel, maar Nederland niet in het rapport wordt genoemd. Holland Fintech, het Nederlandse fintech-ecosysteem, is (naast Nederlandse usual suspects als Adyen) de enige vermelding van Nederland in het rapport. Het initiatief van Don Ginsel wordt genoemd als één van de fintech-ecosystemen die met twee redenen in het leven geroepen zijn: om fintech-bedrijven verder te helpen én om de samenwerking tussen fintech-initiatieven in Europa te bevorderen.

Het rapport van KPMG heet ‘The Pulse of Fintech, 2015 in Review’ en is te downloaden via deze link.

Tagged with:

Over de schrijver

Aaron Mirck

Aaron MIrck is gek op nieuwe technologieën, omdat hij gelooft dat techniek de democratie sterker kan maken.

Related Articles