Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Banken worden overbodig

Vijf FinTech-startups die de financiële wereld gaan opschudden

Fraude, exorbitante bonussen, onrealistische beloftes en een jarenlange economische crisis hebben het het imago van de grote banken en verzekeraars geen goed gedaan. Maar zoals altijd, kent een crisissituatie ook positieve kanten. Moeilijke tijden zorgen vaak voor creativiteit en innovatie.

De turbulente economische ontwikkelingen hebben, in combinatie met digitalisering, een hele nieuwe markt voor financiële diensten opgeleverd: FinTech. Deze wordt vooral beheerst door kleine, flexibele startups met nieuwe ideeën om het regelen van financiën makkelijker, goedkoper en betrouwbaarder te maken.
Startupbootcamp is de leidende startup-accelerator op dit gebied. Begonnen met twee programma’s, in Londen en Singapore, openden we onlangs een derde FinTech-afdeling in New York. FinTech is booming, en heeft behoefte aan accelerators in alle grote financiële centra. Sinds de eerste ‘klasjes’ van FinTech-startups in 2014 en 2015 aan onze programma’s begonnen, hebben we inmiddels 21 FinTech-startups op weg geholpen. In totaal haalden zij reeds ruim 8 miljoen euro aan investeringen op (and counting). Stuk voor stuk innovatieve bedrijven met goede ideeën en een sterk team. Ik wil er graag vijf uitlichten. Wat mij betreft schoolvoorbeelden van jonge bedrijven die de financiële wereld kunnen gaan opschudden.

Toast
Toast heeft als motto ‘Be Your Own Bank’. Een goed voorbeeld dus van een bedrijf met een nieuwe aanpak, die de gewone bank overbodig maakt. Toast is een applicatie om geld over te maken en te ontvangen met je smartphone, zonder bankrekening bij een traditionele financiële instelling. En dus ook zonder wachttijd en onverwachte extra kosten. De dienst is specifiek gericht op mensen die in het buitenland werken en geld willen overmaken naar het thuisfront.

ShereIt
ShereIt is een sociaal netwerk voor beurshandelaren. Deze startup biedt ‘social trading’, iets wat in de fysieke wereld al bestond. Per slot van rekening vraagt elke investeerder, particulier of zakelijk, altijd rond bij kennissen voordat hij geld uitgeeft. ShereIt maakt dit principe nu digitaal en gebruiksvriendelijk. Brokers kunnen hun klanten toegang geven tot dit social trading-netwerk, zodat zij kunnen interacteren met andere handelaren, realtime en transparant.

BankGuard
Deze startup is gespecialiseerd in onderzoek naar en ontwikkeling van maatregelen tegen cybercriminaliteit. Het bedrijf presenteert zich sterk als ‘no nonsense’, met bewezen technologie die gebaseerd is op onderzoek en met praktische toepassingen voor de financiële markten. Dit in tegenstelling tot andere oplossingen, die vaak beperkt, onhandig in gebruik en duur zijn.

Creditable
Creditable zorgt voor persoonlijke financiële wellness van werknemers. Bedrijven kunnen Creditable gebruiken om hun medewerkers van leningen of voorschotten te voorzien, of om een deel van hun loon in te houden en op een spaarrekening te zetten. Makkelijk en transparant. Naast de financiële steun en inzichten waar het personeel van profiteert, zorgt Creditable ook voor tevredenheid op de werkvloer omdat de medewerker in control blijft.

Insly
Insly ontwikkelt gebruiksvriendelijke verzekeringssoftware voor handelaren en tussenpersonen. Het doel van Insly is om verzekeringen eenvoudiger te maken en makkelijker te managen, zowel voor de aanbieder als de eindgebruiker. Klanten, polissen en betalingen opzoeken en beheren kan heel gemakkelijk via de interface van deze cloudgebaseerde software. Sales workflow is voor alle partijen (mobiel) in te zien en bij te houden.

Auteur: Ruud Hendriks, medeoprichter van Startupbootcamp, Innoleaps en The Talent Institute

Meer weten over FinTech-startups? Ruud Hendriks spreekt op 26 november in Pakhuis De Zwijger Amsterdam op de F5-sessie ‘Doorbreken met FinTech’, georganiseerd door Lubbers De Jong.

Over de schrijver

Meike Storck
Meike Storck

Schrijft graag over innovatieve startups die de financiële wereld op de kop willen zetten. Daarnaast ook geïnteresseerd in wat er in de het buitenland speelt in de financiële sector.

Related Articles