Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Banken willen regels voor crowdfunding

De bestuursvoorzitter van ING Groep en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Banken, zegt dat regulering hard nodig is voor nieuwe spelers op de financiële markt. Ralph Hamers pleit dan ook voor crowdfundingsregels.

In plaats van banken, voorzien steeds meer nieuwe partijen – zoals crowdfunders – in kapitaal. In Nederland is het verschijnsel nog klein, maar in andere landen wordt de dreiging voor banken steeds reëler.

Schaduwbanken
Er is de laatste jaren het een en ander veranderd in de financiële markt en die veranderingen zullen alleen maar groter worden. Pensioenfondsen en andere grote investeerders hebben zich op de hypotheekmarkt geworpen en crowdfundingspartijen en hedgefondsen storten zich op de kapitaalkredietmarkt. Deze laatste partijen worden ook wel schaduwbanken genoemd.

Druk in de samenleving
Bankiers hebben lijdzaam moeten toekijken hoe de eisen van toezichthouders fors toenamen. Dat is een van de redenen waarom het voor andere partijen aantrekkelijk is geworden om kredietverstrekking te verzorgen. Hamers zegt dat de groei van crowdfundingsplatformen druk veroorzaakt in de samenleving. “We houden elkaar met zijn allen voor de gek. De risico’s in de wereld blijven dezelfde. In de financiële wereld willen we die laten afnemen met meer eisen voor (…) buffers. (…) Het is gewoon een herverdeling van risico, dat deels een spel is met de schaduwbanken”, vertelt hij.

Hamers legt uit dat hij (ondanks de herverdeling van risico) toch wil samenwerken met fintech-startups. Mede NVB-bestuurder en topman bij SNS Bank, Maurice Oostendorp, waarschuwt ook voor de nieuwe internationale eisen voor banken. Daarbij verwijst hij naar voorstellen die vooral hard aankomen voor banken met veel Nederlandse hypotheken, zoals bij de SNS Bank het geval is.

Over de schrijver

Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles