Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

“Banken verdwijnen door opkomst blockchain”

Door blockchain zal over tien jaar de helft van de banken verdwenen zijn. De versleuteltechniek heeft de potentie de financiële industrie op zijn kop te zetten.

Dat zegt David Yermack, hoogleraar aan de New Yorkse Stern School of Business in het Financieele Dagblad. Yermack is een toonaangevend, academisch specialist op het gebied van bitcoin en blockchain. Onlangs sprak hij in de Industrieele Groote Club in Amsterdam voor een groep bankiers, accountants en investeerders.

Yermack denkt dat door de ontwikkelingen in blockchain banken voor een groot deel van het financiële verkeer onnodig worden. “Hoe sneller blockchain-toepassingen en ‘marktplaatslenen’ (financiering zoeken via online marktplaatsen) het grote publiek bereiken, hoe harder de banken geraakt worden in hun marges. De concurrentie van nieuwkomers op de markt zal zorgen voor een consolidatie onder banken. Als je kijkt naar hoe jongeren omgaan met mobiel betalen, dan weet je dat het verdwijnen van banken slechts een kwestie van tijd is. Er staat nu een generatie op die op zoek gaat naar goedkopere en meer betrouwbare alternatieven voor de traditionele bank. Banken blijven een rol vervullen, maar met een beperkt productportfolio.”

Blockchain verovert financiële wereld extreem snel
Hoe snel het kan gaan, vindt Yermack lastig te zeggen. Wel ziet hij dat blockchain extreem snel een plek in de financiële wereld heeft veroverd. De big four delen in de Verenigde Staten al informatie over dit decentrale netwerk. In Estland wordt dit jaar de eerste algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) over de blockchain gehouden. Yermack: “Als je bedenkt dat de Nasdaq eigenaar is van het Estse beursbedrijf, dan weet je dat het hard kan gaan. Iedereen voelt dat deze ontwikkeling eraan komt en de potentie heeft hun businessmodel in gevaar te brengen.”

Dat gaat dus ook banen kosten, weet Yermack. “Clearinghuis DTCC is het grootste nutsbedrijf voor de financiële wereld in de Verenigde Staten. Zij verwachten dat de ontwikkelingen op het gebied van blockchain 80 procent van de banen bij hen zal kosten. Het businessmodel van centrale tegenpartijen ligt zwaar onder vuur. Als er consensus ontstaat dat blockchain een veilig alternatief is, dan verdwijnen deze bedrijven in hoog tempo.”

Zelf heeft Yermack geen bitcoins: “Je moet wel gek zijn om te investeren in een munt met 9 procent volatiliteit op dagbasis.”

Lees het hele interview op de website van het Financieele Dagblad.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles