Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Banken onderschatten impact technologie

Banken belemmeren vernieuwing in de financiële wereld. Daarentegen investeren ze wel in fintechstart-ups. Dit doen ze niet uit interesse of geloof in technologische innovaties, maar uit angst om de boot te missen, vertelt hoogleraar Raghavendra Rau van de Universiteit van Cambridge aan het FD.

Door het gebrek aan concurrentie krijgen banken te weinig stimulans om efficiënter te gaan werken. In de afgelopen honderd jaar is er amper vooruitgang geboekt. Het aantal transacties gaat omhoog, maar in plaats van kostenvermindering per transactie groeien de kosten mee. Dit valt te wijten aan de trage en verouderde systemen waarmee banken werken.

Oud en vertrouwd

Het bankwezen heeft lange tijd goed gefunctioneerd. Verandering is hierdoor lastig. “Waarom zou je veranderen als je jarenlang niets meer hebt hoeven doen dan geld aannemen, het risico evalueren en het geld uitlenen? Personeel vervangen door een machine is iets dat de financiële wereld voorzag voor productiewerk, niet voor bancaire diensten”, zo legt Rau de visie van veel banken uit.


Investeren

Frappant is dat banken wél investeren in fintechstart-ups. Het is echter een gok welke technieken zullen blijven. “Sommige initiatieven krijgen erg veel geld, zoals Ripple, Square en het Nederlandse Adyen. Maar lopen deze bedrijven nog wel in de voorhoede van de technologische ontwikkelingen mee? Technologie is een eenvoudig overdraagbaar concept”, aldus de hoogleraar Finance en Accounting. Men moet niet vergeten dat de fintechindustrie zo’n vijf jaar jong is, terwijl de bankensector al 130 jaar bestaat. ‘De gouden formule’ is nog niet gevonden. Veel start-ups zijn werkzaam aan de randen van het financiële systeem in onderdelen die op het eerste gezicht niet winstgevend lijken. De start-ups gaan efficiënter te werk dan banken om hierin succesvol te zijn. Op deze manier kunnen ze doordringen tot de kern van de bedrijfsvoering van een bank. Rau: “Iedere kleine vernieuwing in deze branche is een toename.”

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles