Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

‘Banken en fintech hebben elkaar nodig’

Het voordeel dat fintech-ondernemingen hebben, is dat ze innovatieve oplossingen leveren aan de consumenten. Het voordeel van traditionele banken is dat de klanten hen vertrouwen en een brede achterban hebben. De grote vraag blijft echter: moeten banken fintech initiatieven negeren of omarmen?

De grootbanken weten niet wat ze met de disruptieve tegenstanders aan moeten: samenwerken, negeren, partners worden of de competitie aangaan? Dat is de grote vraag in het onderzoek van The Digital Banking Report, waarin 100 traditionele bankiers en 100 fintech-ondernemers zijn bevraagd. Volgens Brett King (CEO van Moven, fintech-onderneming) zijn er verschillende factoren die innoveren bij banken vertragen. “Fintech-partners zijn in staat om banken tijd en ruimte te geven voor veranderingen. Voor fintechers zouden banken een goede inkomstenbron kunnen zijn”, aldus King tegenover Financial Brand.

Klanten
Banken en fintech-bedrijven contrasteren sterk in hun sterkten en zwakten, volgens dit onderzoek. De belangrijkste kracht van de traditionele bank is de grote achterban en het grote klantenbestand waar ze over beschikken, geeft ruim tachtig procent van de ondervraagden aan. Onder de jonge ondernemers van fintech-initiatieven geeft zeventig procent aan dat ze het belangrijk vinden om een vaste basis aan klanten op te bouwen.

Tachtig procent van de fintechers geeft aan dat zij sterk zijn in het verbeteren van huidige producten. Duidelijk is dat de traditionele banken hier moeite mee hebben; 75 procent geeft aan dat er bij de bankiers een sfeer heerst waarin ze niet geneigd zijn om producten of diensten te verbeteren. “De opkomst van fintech is the kick in the butt wat de traditionele banken nodig hadden”, aldus Bradley Leimer, Head of Innovation bij Santander Bank.

Technologisch talent
De basis voor een fintech-onderneming is een technologisch brein. 76 procent van de fintech-ondervraagden geeft aan dat technologische expertise belangrijk is voor de onderneming. Tegelijkertijd geven traditionele banken aan dat het voor hen lastig is om ‘tech-talent’ binnen te slepen. Er is een duidelijke correlatie te zien tussen de sterkten en zwaktes van de banken en fintech-bedrijven.

“De bankensector heeft de capaciteit om in nieuwe ondernemingen te investeren en op te bouwen. 95 procent van de bankiers en fintech-managers gelooft dat de banken een sterke positie houden, zelfs als fintech terrein begint te winnen”, stelt het rapport. Duena Blomstrom, Amerikaanse fintechspecialist, is van mening dat fintech en bankiers niet lijnrecht tegenover elkaar moeten staan, maar moeten kijken naar concurrenten buiten de sector: “Op lange termijn denk ik niet dat de bedreiging voor bankieren van de B-to-C fintech-ondernemingen komt. Die bedreiging komt juist van de niet-financiële technologiereuzen, die slim investeren.” Zij denk dat niet-financiële technologiereuzen de harten van klanten op een andere manier gaan stelen en dan pas de fintech-sticker erop plakken. Traditionele partijen en disruptors; wees dus gewaarschuwd.

Over de schrijver

Meike Storck

Schrijft graag over innovatieve startups die de financiële wereld op de kop willen zetten. Daarnaast ook geïnteresseerd in wat er in de het buitenland speelt in de financiële sector.

Related Articles