Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Fintech-startup bedreigt bank met betaaldienst

Tot spijt van banken ontwikkelen veel fintech-startups nieuwe betaaldiensten, waarvoor geen pinpas of creditcard nodig is. Europese banken lopen kans om de komende vijf jaar grofweg 22 miljard euro te verliezen aan de beginnende fintech-bedrijven.

Betalingen die via een mobiele app worden gedaan, gaan nu vaak nog via een pinpas of creditcard. Daar verdienen banken in heel Europa goed aan. Dit jaar levert deze dienstverlening circa 128 miljard euro op voor de banken en dit bedrag zal over vijf jaar gestegen zijn naar 139 miljard. Maar dat is nog altijd 22 miljard euro minder dan wanneer er geen nieuwe, bankloze apps op de markt zouden komen. Dit blijkt uit onderzoek door de Britse tak van accountancygigant Deloitte.

Initiatieven van fintech-startups
De banken verliezen door de nieuwkomers op de markt bijna een kwart van de omzet die ze aan betalingsverkeer verdienen. Deloitte voorspelt dat er veel meer apps op de markt gaan komen, die losstaan van derde partijen zoals banken. Een voorbeeld hiervan is de Nederlandse Daalder, die ook mobiele betalingen mogelijk maakt zonder een bank als tussenpersoon.

Initiatieven van banken
Naast het feit dat veel startups bezig zijn met het veroveren van de nieuwe betalingsmarkt, zijn de banken een tegenzet aan het beramen. Ze proberen uit alle macht met innovaties te komen, zodat hun omzet niet nog verder zakt. Het Nederlandse ING heeft bijvoorbeeld een eigen accelerator voor fintech-startups en de Rabobank heeft een eigen pre-seed fonds. Op deze manier proberen ze startups te stimuleren om met hen samen te werken, in plaats van dat ze bijvoorbeeld naar crowdfunders gaan.

Er is nog wel een lichtpuntje voor de banken op het gebied van innovatie. Uit onderzoek van Vocalink blijkt dat de meeste mensen pas mobiel gaat betalen als hun eigen bank daarvoor de mogelijkheid biedt. “Het is een uitbreiding van de band die mensen al met hun bank hebben”, aldus de onderzoekers.

Over de schrijver

Nina van Klaveren
Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles