Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Bank afwachtend door Basel IV

Onduidelijkheid over de impact van Basel IV zet mogelijk een rem op innovatie door banken. Uit het halfjaarbericht van ABN Amro blijkt al dat deze bank initiatieven in de ijskast zet totdat er meer helder is.

ABN Amro schrijft in het laatste halfjaarbericht dat het strategische en financiële doelstellingen voor de periode na 2017 pas vaststelt ‘als er meer duidelijkheid is over de impact van Basel IV’.
Het pakket aan maatregelen dat het Basels Comité voor Bankentoezicht eind 2014 voorstelde, kunnen ingrijpend zijn voor Nederlandse banken.

Risicovolle hypotheken
De impact van Basel IV zullen Nederlandse banken mogelijk merken op het gebied van hypotheekrisico’s. Vooral tophypotheken gelden als zeer risicovol en Basel stelt een standaardmodel voor waarvan banken nauwelijks mogen afwijken. Volgens het Financieele Dagblad zullen niet alleen ABN Amro, maar ook Rabobank, ING en SNS de risico’s voor hun hypotheken hoger in moeten schatten.

Onderzoek naar impact
Een ander mogelijk gevolg van Basel IV is te vinden in het dividendmodel, waardoor ABN Amro straks minder kan uitkeren aan aandeelhouders dan het nu doet. De bank kijkt nu door middel van een quantitative impact study naar de impact van alle voorstellen. Mogelijk wordt de soep niet zo heet gegeten als deze opgediend wordt. Het halfjaarbericht rept over veranderingen aan de eisen, ‘om terug te komen bij de uitgangspunten van het Comité’.

Over de schrijver

Koos Plegt

Koos Plegt is journalist en schrijft veel over (o.a.) IT, finance en innovatie.

Related Articles