Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Bakker Magnetics start project grootste offshore windmolenpark ter wereld na financiering van 3,9 miljoen euro

Bakker Magnetics gaat van start met de productie en assemblage van magneetmodules voor het grootste offshore windmolenpark ter wereld van multinational GE Renewable Energy. MKB-kredietverstrekker Caple faciliteert de benodigde financiering van 3,9 miljoen euro in het Sonse bedrijf vanuit BNP Paribas Asset Management (BNPP AM) waardoor het project waarmee miljoenen huishoudens van stroom worden voorzien van start kan gaan.

De magneetmodules van de Haliade X-windturbines, de grootste in hun soort, komen in drie windparken te staan in Doggersbank voor de kust van Noordoost-Engeland. Gecombineerd leveren de windparken een vermogen van maar liefst 3,6 gigawatt. Hiermee kunnen 4,8 miljoen Engelse huishoudens van stroom worden voorzien. Naar verwachting zullen de parken vanaf 2023 de eerste stroom leveren.

”Doordat de aanvraag niet in de standaard kaders paste van de grootbanken, konden we samen met onze business partner De Beemt Corporate Finance een toegesneden financieringsoplossing bieden. Hierdoor waren we in staat gezamenlijk veel waarde toe te voegen”, vertelt Michiel Slinkert, managing partner bij Caple. ”We zijn dan ook trots dat we een fraaie bijdrage hebben kunnen leveren aan de totstandkoming van deze belangrijke groene energie transactie.”

Magneetmodules

Voor Bakker Magnetics betekent deze grote opdracht een forse uitbreiding van de activiteiten. GE Renewable Energy, die de Haliade X-windmolens in Frankrijk produceert, kwam uit bij Bakker Magnetics vanwege diens specifieke magneet- en montagekennis. Het bedrijf is gespecialiseerd in het assembleren van de magneetmodules die in de generatoren van de windturbines worden geplaatst.

De magneetmodules van de windturbines zitten als een kraag tussen de wieken en de behuizing en creëren een magneetveld waarmee in de generator stroom wordt opgewekt. Zoals dat bijvoorbeeld ook het geval is in een dynamo van en fiets, maar dan op hele grote schaal. Het monteren van industriële magneten is gevaarlijk, omdat grote magneten voor een enorme kracht zorgen.

“Voor Bakker Magnetics zit de uitdaging vooral in het assembleren van de modules; in elke module worden maar liefst 147 magneten geplaatst, verschillend van vorm en met positieve en negatieve polen”, vertelt Geert-Jan Bakker, CEO van Bakker Magnetics. ”Al met al wordt het een gigantische klus, maar het is een belangrijke internationale erkenning dat we mee mogen helpen aan de realisering van het grootste offshore windmolenpark ter wereld.”

Haliade X-project

De Haliade X is een direct driven windmolen en behoort met zijn 12 MW tot de grootste ter wereld. De bladen van de Haliade zijn 107 meter lang en het 600 ton zware turbinehuis staat op ongeveer 135 meter hoogte. Eén van de twee pilots van de Haliade X werd in 2019 op de Maasvlakte opgebouwd. Het Haliade X-project voorziet in de toenemende vraag naar direct aangedreven windenergie. Het voordeel van directe aandrijving is dat de transmissie van energie stil verloopt en er in vergelijking met windturbines zonder directe aandrijving weinig onderhoud nodig is. Iets wat erg belangrijk is voor offshore windmolenprojecten.

Tagged with:

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles