Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Atlanta positioneert zich als hotspot voor fintech

Niet New York, maar Atlanta blijkt de hotspot van fintech bedrijven te zijn. De zuidelijke stad is vooral bekend om het herbergen van fintech start-ups. Driekwart van de Amerikaanse betalingen gaat dan ook via Atlanta.

Wie dacht dat het zuiden van de VS geen belangrijke rol zou innemen in de financieel-technologische markt, heeft het mis. Een innovatief bedrijf heeft baat bij een goedkope stad en dat is Atlanta in vergelijking met Silicon Valley dan ook. Andere oorzaken voor het succes op het gebied van fintech start-ups is de technische universiteit Georgia Tech en het vliegveld, dat een belangrijk knooppunt in de Verenigde Staten is.

Cybersecurity en fintech
De burgemeester van Atlanta, Kasim Reed, noemt in een interview met het Financieele Dagblad nog een belangrijk voordeel van de stad: “We zijn nummer één op het gebied van cybersecurity en technologie in de financiële sector. Wel hebben we moeite om hier talent vast te houden. Daar moeten we meer energie in investeren.”

Hotspot
De stad positioneert zich steeds meer als hotspot voor fintech bedrijven. In het verleden stonden in de stad de hoofdkantoren van grote bedrijven als Coca-Cola en Delta Airlines. Een paar jaar geleden kwam het idee dan ook op om Atlanta te presenteren als de nieuwe hotspot voor deze fintech bedrijven. Doordat de stad zich op deze manier positioneerde, hebben veel grote geldverstrekkers, waaronder het Nederlandse ING, de stad gevonden.

‘Geld is slechts een hulpmiddel’
Stephen Fleming is als durfkapitalist en ondernemer tot 2016 verbonden aan de technische universiteit in Atlanta, en vertelt dat de universiteit hard heeft gewerkt aan de samenwerking tussen start-ups en grote bedrijven. “De start-ups zorgen in sommige delen van de stad voor de meeste banen”, aldus Fleming in een interview. “De samenwerking met de vele Fortune 500-bedrijven uit de regio zijn voor beginnende ondernemingen net zo belangrijk als geld. En ik zie niet veel start-ups falen door het gebrek aan financiering – geld is slechts een hulpmiddel.”

Over de schrijver

Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles